Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti ParkBudapest, 2014. március 3., hétfő (MTI) – Csaknem negyedmilliárd forint támogatást nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park az esztergomi és Középső-Ipoly-völgyi gyepterületek természetvédelmi célú kezelésére szolgáló gép- és eszközpark létrehozására – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nemzeti park igazgatóság pályázatot nyújtott be és nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az „Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés” című pályázatán. A 247,3 millió forint támogatási forrás a Duna-Ipoly Nemzeti Park esztergomi területén, a Körtvélyes-szigeten, valamint a Középső-Ipoly-völgyi Vörösharaszt területén a gyepterületek természetvédelmi kezelését szolgálja. A támogatás 100 százalékos mértékű.

A természeti értékekben gazdag esztergomi és Ipoly-völgyi gyepek csak kaszálással vagy szürkemarhával történő legeltetéssel tarthatóak fenn – emlékeztetet a közlemény.

Ennek érdekében a pályázati forrásból földeket vásárolt a nemzeti park, villanypásztor-rendszert, karámokat és itatóhelyeket épített ki, valamint beszerezte a fenntartáshoz a szükséges gép- és eszközcsoportokat is. A cél a pályázat által érintett három terület természeti értékeinek hosszú távú megóvása – olvasható a közleményben.

MTI 2014. március 3.

gazdaság nemzeti park támogatás