fbpx

Czerván: duplájára emeli a tárca a baromfitartók állatjóléti támogatását

Írta: - 2014 február 03.

Czerván: duplájára emeli a tárca a baromfitartók állatjóléti támogatásátBudapest, 2014. január 30., csütörtök (MTI) – Duplájára, 8 milliárd forintra emeli az agrártárca a baromfitartók állatjóléti támogatását – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökségi ülésén csütörtökön Budapesten.

Czerván György közölte: a most zárult 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban 4 milliárd forint jutott a baromfitartók állatjóléti támogatására.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a baromfitartók érdekeit szem előtt tartva a 2014. évi első háromnegyed év utáni jogos igények után járó támogatásokat még idén kifizetik.

Czerván György jelezte, hogy az ágazat számára meghatározó jelentőségű állatjóléti támogatás működését eredetileg a tavalyi év végéig engedélyezte az Európai Bizottság, azonban a tárca tavaly nyáron kérte a támogatási program meghosszabbítását. A brüsszeli jóváhagyás tavaly decemberben megérkezett, így Magyarország 2018 év végéig fenntarthatja az eddigiek szerint ezt a támogatási jogcímet, amelynél a hazai költségvetés 3 százalékos hiánycélját is figyelembe kellett venni.

Szólt arról is, hogy az egyéb állattartást érintő jogcímek támogatásai is várhatóan emelkedni fognak, de ennek a pontos mértéke még nem ismert. Biztosnak nevezte, hogy az állati hulla ártalmatlanításával és az egyes állatbetegségek kezelésével kapcsolatos támogatások keretösszege emelkedni fog. Kiemelte, hogy a szalmonella megelőzésére – amelyre eddig is volt támogatás – vakcinánként 5 eurócentre emelkedik, amelyhez a hazai költségvetésből ugyanekkora támogatást tesznek hozzá, így 10 eurócent lesz, ami fedezi az oltóanyag bekerülési költségét.

Czerván György hangsúlyozta: a megemelt támogatás is bizonyítja, hogy a tárca komolyan veszi az állattartók helyzetének stabilizálását, és minden rendelkezésre álló eszközzel segítséget kíván nyújtani az állattartásból élőknek.

„A célunk az, hogy az unió által mostohagyerekként kezelt baromfi- és sertéságazaton tudjunk segíteni, ha kell a hazai költségvetésből” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az intézkedések hozzájárultak az ágazatban és a feldolgozóiparban dolgozók munkahelyének megőrzéséhez. Az állatjóléti támogatásokat az állatjóléti többletköltségekre lehet fordítani, így az ivóvízminőség javítására, a takarmány toxintartalmának csökkentésére.

Csorbai Attila, a BTT főtitkára a tárca a támogatások megtartása érdekében tett kitartó munkáját méltatva az ágazat nevében megköszönte a többlettámogatást. Kijelentette: a baromfiágazat a rendszerváltás óta az egyetlen olyan ágazat, amely érdemben nem változott. A támogatások megemelése és gyorsabb kifizetése hozzájárul ahhoz, hogy a BTT ágazati stratégiája megvalósulhasson, és exportorientált, a hazai fogyasztókat is biztonsággal ellátó ágazat legyen – tette hozzá.

MTI 2014. január 30.