fbpx

Korszerű mérlegek az állattartó telepek szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 27.

Hídmérleg:

A korszerű elektronikus hídmérlegeket általában a telepek bejáratánál vagy annak közelében helyezik el, hogy a telepre kamionnal beérkező és távozó árut /táp, takarmány, élőállat, üzemanyag/ mérlegelni, ellenőrizni tudják.

A hídmérlegek, anyagukat tekintve lehetnek acél illetve vas-beton kivitelűek és telepíthetőek feljárós /akna nélküli, földfelszíni/ illetve sekélyaknás változatban, hiszen nem igényelnek 1,5 -2 méter mély aknát, ellenben a régi, hagyományos mélyaknás, mechanikus mérlegekkel.

A nyerges és pótos kamionok méréséhez 18m hosszú, 3m széles, 60 tonna mérőképességű hídmérleg szükséges.

A mérleg kijelzője általában zárt, fedett, temperált helységbe kerül elhelyezésre, ahol szükség esetén a kijelző számítógéphez csatlakoztatható a mérlegelési adatok gyűjtéséhez, mérlegjegyek nyomtatásához.

A mérleg kijelzőjéhez kültéri, vízvédett másodkijelző is kapcsolható, hogy a sofőrök a mérlegre való ráálláskor láthassák a mért tömeget.

Egyre több telepen megfigyelhető a hídmérleg rendszer mellé telepített biztonságtechnikai, forgalomirányítási rendszer.

Az esetleges szabálytalan mérlegelések elkerülése végett a mérleget infrasorompókkal látják el, melyek biztosítják, hogy a kamionok teljes terjedelemben a mérlegen álljanak.

Amennyiben takarásban van valamelyik infrasorompó, a számítógépen futó mérlegprogram nem engedélyezi a mérés rögzítését, mérlegjegy nyomtatását.

A rendszer bővíthető kamerákkal is, melyek a mérés rögzítésének pillanatában a hídmérlegről és annak környezetéről fényképeket készítenek a későbbi visszaellenőrizhetőség biztosítására.

A mérlegen áthaladó forgalom szabályozott, gyors működése érdekében a hídmérleg előtt és után sorompó vagy forgalomirányító jelzőlámpa telepíthető, melyek a mérlegházból vezérelhetők, kapcsolhatók.

 

 

 

Tartálymérleg:

A takarmány silók mérlegelése hasonlóan fontos szerepet tölt be egy állattartó telepen, mint a hídmérleg.

Itt nem a beérkező anyag mennyiségét ellenőrzik, hanem a tartályban lévő anyag mennyiségének szabályozása, figyelése a cél.

A tartályok feltöltésekor figyelemmel követhető a silóba betöltött anyag mennyisége és ez által a tartály túltöltése elkerülhető.

Túltöltés során a tartály bizonyos szerelvényei károsodhatnak, illetve a drága alapanyag szétszóródva, szennyeződve kárba mehet.

A másik fontos tényező, amiért érdemes a silókat mérlegekkel felszerelni, hogy elkerüljük a takarmány váratlan elfogyását.

A takarmány silók lábai alá kerülnek a mérlegcellák. A cellák számát a tartálylábak száma határozza meg.

A mérlegcellák alsó befogóját kellően szilárd és megfelelő teherbírású betonhoz kell rögzíteni, míg a felső befogót a tartály láb végéhez.

 

 

 

 

A befogók dőlésgátlóval vannak felszerelve a kültéri szélnyomás okozta veszélyek elkerülésére.

A tartályhoz csatlakozó szerelvények (be- és kiadagoló csövek) rugalmas csatlakozását biztosítani kell, hogy a mérést ne befolyásolják.

Mérleges takarmánykeverő berendezések:

A keverő berendezés felépítését tekintve egy tartálymérleg, mely adagoló egységgel és vezérlő elektronikával van kiegészítve.

A berendezéssel automatikus anyagösszemérés érhető el bizonyos recept alapján.

A behordó csiga az automatika által tárolt receptek szerint juttatja a keverő tartályba a különböző anyagokat.

 

 

 

 

Állatmérleg:

A korszerű állatmérlegek teljesen elektronikus kivitelben készülnek, ahol egy karámmal felszerelt mérlegalváz alá 4db mérlegcella kerül beépítésre.

A mérlegcellák jelei egy közösítő dobozon keresztül jutnak el a kijelzőhöz.

A kijelző elhelyezésének több lehetősége ismert, mint például korlátra, falra vagy egy különálló oszlopra szerelve.

Ezek a korszerű állatmérlegek az időtállóság, tisztíthatóság érdekében gyakran készülnek tűzihorganyzott vagy saválló kivitelben a festett felületkiképzés lehetősége mellett.

Nem igényelnek különleges beépítést, hiszen megfelelően sík, betonozott felületre kell elhelyezni a szerkezetet.

Általában kellően alacsonyak ahhoz, hogy feljáró nélkül is könnyen fellépjenek rá az állatok.

A berendezést nem javasolt besüllyeszteni az útba a tisztíthatóság biztosítása végett.

A mérlegek beszerzése előtt át kell gondolni, hogy milyen magasságú korláttal érdemes rendelni a mérleget, hiszen sertések, juhok esetén elegendő az 1 méter magas korlát, de húsmarha méréséhez szükséges az 1,5 méter magas korlát a kiugrás megakadályozására.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy elegendő e megvásárolni csak a mérleg alvázat karám nélkül, hiszen folyosóba kívánják telepíteni a mérleget.

Sajnos ekkor fenn áll a veszélye, hogy az állat nekidől a folyosó falának mérlegelés közben, ez pedig lényegesen befolyásolja a mérést.

Az állatok a mérlegre történő felhajtás során nyugodtabban viselkednek, mint a mechanikus mérlegek használata esetén, mivel a mérleghíd nem mozog, stabilan áll és a mérés gyorsan elvégezhető az elektronikus kijelzés előnyéből adódva.

A karám mindkét végén ajtó található az áthajtáshoz. Az ajtók kialakítására számos megoldás létezik, mint például egy oldalra nyíló, kettényíló, felhúzható vagy elhúzható ajtó.

A mérlegeken történhet egyedi vagy csoportos állatmérés is a felhasználó igénye szerint, ezért érdemes átgondolni beruházás előtt, hogy mekkora mérlegre van szükség a telepen.

Ezek a korszerű állatmérlegek is összekapcsolhatóak számítógéppel, hiszen a mérlegkijelzők általában rendelkeznek soros kommunikációs porttal.

A számítógépen a mérési adatok eltárolhatók, gyűjthetők és statisztikák készíthetők, mely alapján a takarmányozás a gyarapodási szükséglet szerint szabályozható.

 

 

 

 

Raktári mérleg:

A raktári mérlegek segítségével zsákos, BIG-BAG zsákos, ládás áruk mérése végezhető el.

Számos fajta megtalálható a piacon.

Ha csoportosítani szeretnénk, azt mondhatjuk, vannak az egy mérőcellás, úgynevezett centrocellás mérlegek, melyek kedvezőbb árfekvésűek és max. 600kg-os méréshatárig használhatóak, illetve a négycellás lapmérlegek, melyek akár 3-5 tonna méréshatárral is rendelkezhetnek.

A centrocellás mérlegek nevükből adódóan egy db központi cellával vannak felszerelve.

Kiemelt figyelmet kell fordítani használatukkor, hogy a ráhelyezett tömeg a mérleg közepére kerüljön, hiszen ott található a mérőcella.

Amennyiben aránytalanul a plató szélére kerül a mérendő anyag, elképzelhető, hogy a biztonsági ütköző csavarokon feltámaszkodik a merőplatform és helytelen értéket mutat a kijelző.

A négycellás lapmérlegek esetén az említett probléma nem merül fel.

Ezek a mérlegek is összekapcsolhatóak a számítógéppel adatgyűjtés-feldolgozás céljából.

Egyedi változatok is megtalálhatók a piacon, például a platóhoz rögzített BIG-BAG zsáktartó állvány, zsáktámasz stb.

 

 

 

 

 

 

Megfigyelhető, hogy az Európai Unió fejlettebb országaiban a korszerű mérlegek adta technikai lehetőségeket nagyon komoly mértékben használják az állattartó telepek.

Például egy folyosóba épített állatmérleg által szolgáltatott mérési adat alapján, illetve az állat transzponderének segítségével automatikusan történik az állatok terelése a különböző takarmányozású ólakba.

A fejlett technika segítségével az egyes ólakhoz tartozó keverő silók szabályozása az állatmérleg által szolgáltatott adatok alapján és egy informatikai rendszer segítségével automatikusan módosítható az állatok átlagsúlya alapján.

Várhatóan hamarosan hazánkban is egyre több korszerű mérlegekkel felszerelt állattartó telep fog megvalósulni.