DELFIN Díjat kapott a Videokontroll!

Írta: - 2016 június 16.

Idegen pályán nyert a Videokontroll és a Precíziós Szárítás

A díjazott innovatív megoldások között a Videokontroll volt az egyetlen agráriumból érkezett start-up, miközben a zsűri más szakterületek kiválóságaiból állt és más szempontrendszer szerint is értékelt.

A díjról

A Magyar Telekom 2008-ban alapította a DELFIN Díjat, melyet különböző kategóriákban évente ítél oda. A 2016. év díjátadó ünnepségét a Magyar Telekom székházában tartották 2016.06.10-én pénteken 10 órakor.

A DELFIN Díj (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) olyan vállalkozások tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló, tevékenységükhöz viszonyított fenntarthatósági teljesítménye példamutató.

A DELFIN Díjat a XVII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetésen ünnepélyes keretek között adták át. A rendezvény arra mutatott rá, hogy az új technológiák, megközelítések, start-up-ok, innovatív megoldások és a civil társadalom szinergiája hogyan eredményezheti a gazdaság megújulását és – a fenntarthatóság elve szerinti – fejlődését.

Hogyan lehetett valaki résztvevő?

Szerettük volna tudni, hogy törekvéseinket, céljainkat és az erről folytatott kommunikációt, érti-e a nagyközönség, ezért jelentkeztünk a pályázatra. Nagyon örültünk a megtiszteltetésnek, meglepetés erejével hatott a hír, hogy a Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere az innovációs kategória nyertese lett. Mondja Speiser Ferenc ügyvezető. Számos rangos szakmai díj után, mint például a legutóbbi OMÉK, vagy AGROmashEXPO díjaink, nagyon értékes számunkra ez az elismerés is, mert a zsűri tagjai nem mezőgazdasági szakemberek, hanem más szakterületek kiválóságai. Ez a pozitív visszaigazolás a 2014-ben elnyert GREENNOVÁCIÓS Nagydíjunkat is megerősíti, erőt ad a további munkához.

A precíziós szárítás a fenntartható fejlődés három alappillérére támaszkodik.

Szociális oldalról egészségesebb, kevesebb toxint tartalmazó takarmány és élelmiszer, amiből a kisebb raktározási veszteség okán több is hasznosul a korábbinál.

Gazdasági oldalról kisebb energia költség mellett csökken a raktározási veszteség, több az értékesíthető termény.

Ökológiai oldalról pedig csökken a környezeti terhelés, a korábbihoz képest csökkenő energia igény miatt kisebb a CO2 kibocsátás.

Mire jó a Videokontroll?

A Videokontroll a precíziós szárítás alapgépe, melynek lényege, hogy modern informatikai és információtechnológiai alkalmazások, a szárítástechnika és a kreatív műszaki megoldások révén optimalizáljuk a vízelvonás folyamatát. Ezzel a termény minőségének megőrzését helyezzük a középpontba, tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés igényeit. Egyedülálló megoldásunk révén nő a hatékonyság és teljesülnek környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások. Csökkenthető a toxinok mennyisége a raktározás során, egészségesebb takarmányt kapnak haszonállataink, egészségesebb ételhez jutunk mindannyian, ezért dolgozunk, mondja Speiser Ferenc Péter fejlesztőmérnök. A Videokontroll négy évtizednyi tapasztalatra épül, azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak készült, akik rendelkeznek szemestermény-szárítóval. Rendszerünk ezeknek a sokszor százmilliós értékű gépeknek a precíziós beüzemelését és tűz elleni védelmét segíti.

Hogyan működik a Videokontroll?

A szemestermény-szárítóból kilépő levegő hőmérsékletét figyeli. Ezek az adatok számunkra mindent elárulnak a vízelvonás folyamatáról. A szolgáltatásunkhoz szorosan hozzátartozik az optimálistól való eltérések feltérképezése és korrekciós lehetőségek ajánlása, együttműködés a tulajdonossal az optimalizálási folyamat végéig.

Mikor indult a Videokontroll?

Az első Videokontroll-t 2013-ban értékesítettük, mára tucatnyi különböző típusú szárító „lelkébe” látunk bele. A rögzített adatokat utólag is lehet elemezni, szezon után is dolgozhatunk a vízelvonási folyamat tökéletesítésén egy-egy szárító esetében. Nagyon sok szárítón több korrigálni való eltérés is volt, azonban mindegyikre találtunk megoldást. Közben fejlesztettük is a Videokontrollt, a régi terv megvalósult, sőt az elmúlt szezonban már használhatták is új vevőink a mobil applikációt, a szoftver frissítését természetesen térítésmentesen ajánlottuk fel régebbi partnereinknek is. A szárítók 3 hónapot üzemelnek egy évben, ekkor van lehetőségünk adatot gyűjteni és készülni a következő szezonra, hogy az általunk kontrolált szárítók működését tovább javítsuk. A partnereink nem csak terméket vásárolnak, hanem szolgáltatást is egyben, a kezelő személyzet, a tulajdonosok és a Videokontroll csapata együttesen kell ahhoz, hogy mindez eredményre vezessen.

Mennyi idő alatt térül meg a Videokontroll ára?

A szárítókban átlagosan 100.000 m3 környezeti levegőt kell felmelegíteni 100-120°C-ra óránként, ami többnyire gázégőkkel történik. A szárító szezonálisan üzemel, de akkor folyamatosan, akár 30-50 napig is. Nem ritka a 20-30 milliós gázszámla egy szezonban. Az optimálisan üzemelő szárító egyenletesen fűti fel a terményt 50°C-ra, hogy az hatékonyan adhassa le a nedvességtartalmát. Ennek az optimumnak az elérésében segítünk partnereinknek, akik így szemestermény-szárítónként típustól függően 10-50% energiát takaríthatnak meg a korábbi felhasználáshoz képest, tájékoztat Speiser Gábor kereskedelmi igazgató. Az esetek nagy százalékában egy év alatt megtérül a befektetés, a további években pedig javítja a gazdaság nyereségességét. A kisebb gázfelhasználás a CO2 kibocsátás csökkenését is eredményezi. Homogénebb nedvességtartalmú, ezért jobban raktározható, egészségesebb lesz a termény.

Mindez együttesen a fenntartható fejlődés irányába hat.

Forrás: www.termenyszaritas.hu