fbpx

DEUTZ-FAHR modellek széles választékáról – Dorker nyílt nap Kaposváron

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 06.

A világon közel 400.00 DEUTZ-FAHR traktor dolgozik a mezőgazdaságban. Hazánkban a Dorker Kft képviseli ezt a világhírű német márkát, kaposvári nyílt napján a környékbeli gazdálkodók mellett mi is tájékozódtunk a legújabb modellekről és természetesen a cég további kínálatáról.

A Deutz-FAHR traktor portfóliója több mint 40 modellt tartalmaz a 35 LE-s kis traktortól a 275 LE-s óriásig, így egyenként nem lehet részletesen ismertetnünk őket, a legjellemzőbbeket mutatom be röviden Olvasóinknak.

AGROKID 39-50 LE: A traktorcsalád legkisebb tagjai, 2,6 méteres fordulási sugarával mindenhol elfér, tipikus „udvaros” traktor. 1200 kg-os teherbírású  hidraulika rendszerrel, plusz 2 segéd hidraulikaszeleppel, összesen max. 8 csatlakozóval, precíz 3-pont vezérlés helyzet- és vonóerő-szabályzóval van felszerelve, komfort kabinnal vagy akár anélkül is rendelhető.

AGROFARM 400-as széria 85-109 LE: kis- és közepes gazdaságok, állattartó telepek ideális univerzális traktora.

Légfékkel, légkondícionálóval, vonófejjel, Synchroshift 20/20 sebességváltóval, és már DEUTZ motorral van felszerelve.

Opcióként Duospeed Powershift 40/40 váltóval, terhelés alatti irányváltóval is készülhet, de abszolút alapkivitelben is elérhető.

AGROTRON K széria 130 LE: A 4 és 6 hengeres változatban elérhető traktor 3-pont függesztőművének teherbírása elől 2.500 kg, hátul 6.220 kg, elektronikus függesztőmű vezérléssel, Powershift váltóművel és terhelés alatti irányváltóval van felszerelve.

AGROTRON M széria 166-192 LE: A 12 ill. 24 szelepes, 6 hengeres DEUTZ Common Rail motorok nagy állandó nyomaték- és teljesítményszintet biztosítanak, PoerComS vezérkarral, rutinműveleti automatikával, terhelésérzékelős hidraulika rendszerrel, változó térfogatú szivattyúval, 6 pár külső hidraulikacsatlakozással, gyári súlyozással, hektárszámlálóval rendelkezik – többek között.

Az AGROTRON L és X széria tagjai már a 220-275 LE-s kategóriába tartoznak, a nagytraktorok minden szükséges és lehetséges felszereltségével, alkalmasak szántóföldi munkákra és közúti szállításra egyaránt.

 

A nyílt napon természetesen bemutatkoztak a Dorker Kft. által forgalmazott többi márka képviselői is, így az alábbi kiállított gépekről is bővebb felvilágosítást kaptunk:

  • PRONAR kaszák, rendkezelők és pótkocsik,
  • AGRION szemenkénti vetőgépek
  • TECHNOS univerzális szecskázó,
  • KÖCKERLING magágykészítő / grubber
  • STRAUTMANN takarmánykeverők és -kiosztók
  • VOGEL&NOOT lazítók és ekék.

Egy szakmai napon persze csak jókat szokás mondani, a gépek összes technikai paraméterét felsorolva.

Most viszont rendhagyónak tűnt, hogy minden bemutatott típus után megadták a referenciákat is, hogy melyik telepen, ki és mióta használja az adott traktort.

Kihasználva a lehetőséget, Szemes Istvánt, a Dunakömlődi Agrár Zrt. elnökigazgatóját kérdeztem a DEUTZ-FAHR traktorokkal kapcsolatos legfrissebb tapasztalatairól.

 

A közelmúltban vásárolt két DEUTZ-FAHR traktort is. Miért ezt a márkát választotta?

Tavaly félévkor kellett új erőgépet vásárolnunk, már az őszi vetésekhez, tápanyag utánpótlási munkákhoz.

Mi Paks környékén, 900 hektáron dolgozunk, nálunk már dombvidék van, tehát mások a terepviszonyok, mint itt.

A döntéshozatal előtt megkérdeztem a traktorosaink véleményét, mivel többen, többféle gépet is üzemeltettek már, de csak egyetlen kérés volt: a lehető leghosszabb tengelytávú traktort válasszam.

Ez már behatárolta a választható gépek körét, így az árat és a megbízhatóságot is figyelembe véve döntöttem az átlagnál valóban 25-30 cm-rel hosszabb tengelytávú 130 LE-s német DETZ-FAHR mellett.

Ez már kevésbé billeg a lejtőn, nem fog „pattogni” munka közben sem.

Elégedettek lehetnek a traktorosok is, mert a következő beruházáskor is ezt a márkát választotta.

Igen, ősszel már egy 190 LE-s traktort is vásároltunk, ami viszont csak most tavasszal kezdte meg a munkáját a szántásban és talaj-előkészítésben.

Hát ennyi idő alatt csak elégedett lehet az ember, de árban, fogyasztásban és kényelemben is megfelelt, így már a következő – egy max. 90-100 LE-s – változat vásárlását is tervezzük a permetezéseinkhez, illetve a tejelő szarvasmarhatelepünk kiszolgáló munkáihoz.

 

Sándor Ildikó