fbpx

AniGrowEye: segíti és hatékonyabbá is teszi az állattartást

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 04.

Aki ismeri a hazai mezőgazdaságot, tudja, milyen fontosak nemcsak a támogatások, hanem a versenyképesség, a digitalizáció is. Csakhogy ezek néha roppant sok adminisztrációval járnak, ami elveszi az időt, energiát a szakmai munkától. A Next Software ezért kifejlesztette az AniGrowEye-t – egy olyan felhőszoftvert, ami web-böngésző alapú, és tenyésztési ágazattól függetlenül támogatja az állattenyésztők, a takarmányértékesítők, -gyártók és a vágóhidak munkáját. Nemcsak megkönnyíti az adminisztrációt, de elősegíti az állattenyésztés digitalizációját is.

 

csirke

 

Mit tud az AniGrowEye?

Ismert, hogy a mezőgazdaság az egyik legkevésbé digitalizált ágazat. Az is tény, hogy a leginkább támogatott ágazat. A támogatások célja a versenyképesség növelése, ám velejárója a megnövekedett adminisztrációs teher. Az AniGrowEye segíti az állattartás digitalizációját, rendszerbe foglalja az adatokat, segíti azokat megfelelő tényezők figyelembevételével értékelni. A rövid és hosszú távú szakmai és stratégiai döntéshozatalt is támogatja. Segíti az adminisztrációs terhek csökkentését azzal, hogy egy információ egyszer és egy helyen kerül rögzítésre, nem szükséges ugyanazt többször rögzíteni. Ez a hatékony információrögzítés segíti a nyomon követhetőséget is, mivel a rendszer alkalmas a különböző bejövő termékek (takarmányok, napos madár, stb.) útját egyedi azonosítókon keresztül végig követni a termelési folyamatban. Ez azért is fontos, mert az átlag fogyasztók felől egyre nagyobb az igény a megvásárolt, elfogyasztott élelmiszer nyomon követésére.

 

baromfi

 

Miért hasznos a telepvezetőknek az AniGrowEye?

Napi szinten már az ólban rögzítésre kerülnek az elhullási, selejtezési, fogyasztási és környezeti adatok, így az adminisztrációs teher csökken, és a szakmai vezetésre irányul több figyelem. A különböző funkciók: a takarmánytervezés, a rotációtervezés nagy segítséget jelentenek a mindennapokban, pontosabbá teszik a tervezési feladatokat.

 

…és a tulajdonosnak?

A telepekről minden alkalmazott a maga szintjén viszi be az adatokat a rendszerbe. Ezzel nemcsak az említett telepvezetőnek segít, hanem a tulajdonosnak is hasznos adat- és információmennyiséget szolgáltatnak. Emellett időt spórolnak a dolgozók az adminisztratív munka lecsökkentésével, valamint nyomon követhető az adatrögzítés. A mindennapokban közel online adatok láthatók a rendszerben, így már az Excel-táblák is elhagyhatók a termelésirányítás során. Az idősoros adatok és a különböző telepek eredményeinek összehasonlítása egyszerűen elvégezhető, így valós hatékonyság vizsgálható.

 

Gondozók, takarmányosok, vágóhidak: mindenki nyer vele

Az állatok felügyeletével megbízott személyek a laptopjuk, tabletjük, vagy okostelefonjuk segítségével bármely elterjedt böngészővel már az ólnál regisztrálni tudják a szükséges adatokat. Akár az állatok aktuális súlyát, a környezeti tényezőket, a takarmány fogyást, elhullásokat stb.

Az AniGrowEye az állattenyésztőnek lehetőséget biztosít arra, hogy az általa meghatározott adatokat – az ő engedélyével – a takarmányértékesítők és a vágóhidak is láthassák. Ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat. A takarmányszállító látja a silók tartalmát, a vágóhíd előre tud a vágásokkal kalkulálni. Az adatok láthatósága szabályozható, és teljes mértékben a termelő igényének megfelelően változtatható. A kritikus értékek figyelésével a rendszer azonnal figyelmeztetést tud küldeni, ha az általánostól eltérő működés tapasztalható. Így nagyobb biztonságban érezheti magát és azonnal be tud avatkozni.

Mindig problémát jelent, hogy mikor, ki, milyen feladatot végezzen? A feladatok elvégzésének ellenőrzése is nehézkes? Az AniGrowEye erre is megoldást nyújt: a felhasználó több napra/hétre előre meghatározhatja a végzendő feladatokat, delegálhatja és ellenőrizheti. A rendszer e-mailben értesíti azt, akinek ki lett osztva a feladat, a feladat lezárásáról a megfelelő személyek értesítést kapnak. A visszakereshetőséggel az ellenőrzés is egyszerűbbé válik.

Mindemellett a takarmánytervező modul segítségével a turnusba kerülő törzsek teljesítménymutatói alapján könnyen elkészíthető a takarmány rendelés, pontos érkezési dátummal és mennyiséggel.

 

baromfi

 

Adatelemzés: több telephely, több ól

Az adatrögzítés decentralizáltsága mellett az adatelemzések már centralizáltan történhetnek. A több telephely, telephelyenként több ól kezelése sem jelent gondot. Az AniGrowEye felhasználója különösebb ráfordítás nélkül központilag tudja figyelemmel követni, hogy mi, hogyan történik. Folyamatosan nyomon követheti az elhullások, növekedések, víz- és takarmányfogyasztások alakulását. A standardekhez való hasonlítás segítséget ad az optimális eredmények eléréséhez.

 

Miért gazdaságos az AniGrowEye?

A termelés követésével párhuzamosan lehetőség van a turnusok gazdaságosságát is kimutatni. Ebbe beletartozik a szükséges gyógyszerek költségvonzatának a megtervezése, a felhasznált egyéb anyagok (pl. munkaruha, energia, stb) költségének kezelése. Az értékesítési adatok megadásával a turnus eredményessége kezelhető. A kimutatásokban lehetőség van több turnus adatát összehasonlítani, így az esetleges anomáliák, hibák felderítése segítséget ad a következő időszakok eredményességét növelni.

A szakmában megszokott viszonyszámok folyamatos követése segíti a termelés menetét helyes irányba terelni. (Fcr, korrigált Fcr, brojlerindex  stb). Az AniGrowEye alkalmazói még azt is megtudhatják, hogy mennyi volt az élősúlyra és m2-re vetített nyeresége.

 

AniGrowEye

 

Mit nyújt az AniGrowEye a takarmányértékesítőknek, -gyártóknak?

Mindig problémába ütköznek, amikor egy takarmány hatékonyságát vizsgálják? Nincsenek pontos, naprakész adatok? Ezzel a szoftverrel könnyíteni tudnak a folyamataikon. Az állattenyésztőktől napi szinten érkezhetnek a takarmányfogyások, és a súlygyarapodásból a hatékonyság egyszerűen kimutatható. A szállítások tervezése is egyszerűbbé válik, könnyebben lehet a fuvarokat szervezni, menedzselni.

 

…és a vágóhidaknak?

Mindennapos a kapacitásprobléma? Nem lehet egyszerűen és gyorsan tervezni a beérkező állatokkal? Az AniGrowEye megoldást nyújt erre a problémára. A vágóhidak kapacitástervezése könnyebbé válik a napi élősúlyok nyomon követésével. Az ólnaplók elektronikus feldolgozásával sok időt takaríthatnak meg, valamint az emberi hiba lehetősége is minimálisra csökkenthető.

 

Menüpontok

Menüpontok a teljesség igény nélkül:

  • Ólnapló
  • Látogatónapló
  • Gyógyszer- és vitaminnapló
  • Vegyszernapló
  • Takarítási napló
  • Fogyasztások követése (víz, gáz, villany, stb.)
  • Takarmánytervezés
  • Teljesítménymutatók
  • Költségek
  • Feladatkezelő
  • Gyógyszer- és vitaminkönyv – gyártók által kiadott terméklista

 

Kimutatások

Kimutatások a teljesség igénye nélkül:

  • Elhullások alakulása turnusonként
  • abszolút elhullás
  • heti göngyölített
  • %-os göngyölített
  • selejtezés aránya
  • Elhullások összehasonlítása turnusok / évek között
  • Vízfogyasztás göngyölítve turnusonként
  • Vízfogyasztás összehasonlítása turnusok / évek között
  • Takarmány alakulása turnusonként
  • FCR
  • cFCR
  • göngyölített
  • Takarmány alakulása összehasonlítása turnusok / évek között gyártókra vetítve
  • Heti súlyok turnusonként
  • Heti súlyok összehasonlítása turnusok / évek között

 

A kimutatások mindegyike exportálható Excelbe, illetve azonnal elküldhető e-mailben. Az AniGrowEye fejlesztője, a Next Sofrtware elsődlegesen a csirke hízlalásra fókuszál, a többi baromfitenyésztő ágazattal – igény szerint folyamatosan – bővítik az alkalmazást. A későbbiekben lehetőséget biztosítanak majd arra is, hogy a vágóhidak, takarmánykereskedők, -gyártók integrálhassák már meglévő rendszereikbe a kapott adatokat, API, illetve EDI kapcsolaton keresztül.

 

Pénzügyi modul

Az AniGrowEye rendszere lehetőséget teremtett a pénzügyi feladatok kezelésére is. Egyrészt rögzíteni lehet a beérkező számlákat, a cég által elkészített kimenő számlákat. Az ehhez kapcsolódó tényleges pénzügyi teljesítéseket – banki műveleteket, pénztári ki- és befizetéseket.

Az engedményezések kezelésének a lehetőségét is megteremtették. A termelői csoportok központjában ennek a kezelése ezzel a programmal lényegesen egyszerűsödik.

A pénzügyi tételekhez is hozzá lehet rendelni a turnusokat, így azok eredményessége a pénzügyi oldalról is követhetővé válik.

 

anigroweye logo

 

A hamarosanmegjelenő VP2-4.1.8-21 pályázatban erre a szolgáltatásra is leet pályázni.
Keressen minket bizalommal, regisztráljon, legyen úttörő az állattenyésztés digitalizációjában!