fbpx

Zabkásákat vizsgált a Nébih

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 27.

A biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkása DON mikotoxin szennyezettség miatt, ahol a Nébih szakemberei azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket.

zabkása

A biztonsági méréseken túl számos egyéb vizsgálatnak is alávetették a zabkásákat a Nébih munkatársai. A mikrobiológiai és a növényvédő szerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett a szénhidrát-, a zsír-, és a fehérjetartalom, az édesítőszer, valamint az ásványi anyag mérésére is sor került. A termékek megfeleltek az előírásoknak, valamint a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak. Három termék csomagolásán hirdettek a gluténmentességet, amit a laboratóriumi eredmények igazoltak is.

Számos probléma akadt viszont a termékek jelölésével. A szakemberek kifogásolták az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését. Egy zabkása esetében a magyar nyelvű jelölésen felültetett tápértékadatok eltértek a termékspecifikációban szereplő, valamint a német nyelvű jelölésen feltüntetett értékektől. A jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A toxinos termékek kizárásával 15 zabkását értékelhettek.