fbpx

Mert nagyot álmodni a Köröstej

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 24.

Magyar sajttal találkozhatnak a nyaralók reggeli közben Guineában és Új-Zélandon, a jordán háziasszonyok ünnepi csemegéje pedig a Kőröstej labneh sajtjából készült fűszeres golyócska. Trendi londoni helyeken is kínálják a magyar cég Hajdú grillsajtjait, a Kanári-szigeteken pedig krémsajtjuk nyújt különleges ízélményt.


Forrás: Medibank

A libanoniak 95 százaléka a kashkaval sajtot vásárolja, ha igazi ízélményre vágyik. Ez egy Délkelet-Európából származó sárgás színű, a keményebb mozzarellához hasonló sajt, ami tradicionálisan gyúrva készül. Azok kedvence, akik a félkemény, enyhén aromás, jól reszelhető sajtokat értékelik. Ami a legérdekesebb, hogy a Közel-Kelet kedvence hazánkban a Kőröstej üzemében készül. A Kőröstej-csoport évről évre mer nagyot álmodni, s több mint negyedszázad alatt hatalmassá fejlődött, és termékeivel sikert aratott.

A Kőröstej labneh sajtja pedig a Távol-Keletiek egyik kedvence. A jordán háziasszonyok golyókat formáznak a sűrű krémes joghurtra hasonlító sajtból, amit olajjal meglocsolva, s egzotikus fűszerekkel meghintve fogyasztanak. A labneh-nek a sajtnagyhatalomként ismert Németországban és Svédországban is nagy a tisztelete.

Chili, lime, levendula, narancsillatos bors, megannyi ízesítésű halloumi típusú magyar grillsajtot is fogyasztanak a világban. HAJDÚ grillsajtokat a legszínvonalasabb londoni éttermekben is kínálnak. Sőt, ezekből Ciprusra szintén szállít a cég, ami a tudásuk igazi elismerése, a szigetország ugyanis a halloumi típusú sajtok hazája.

Több európai országban kedvelik a kőröstetétleni gyárban készült parenyicát is, de a Kőröstej joghurtsajtjait is szívesen vásárolják, melyeket hamarosan Hajdú gourmet krém néven forgalmaznak Magyarországon. Tavaly először szállítottak ezekből Belgiumba, Svájcba, Litvániába, Dániába, Spanyolországba.

A Kanári-Szigetek szállodáiban reggelire már krémes, Magyarországról érkezett joghurtsajtot is felszolgálnak. Igazi kuriózum, hogy a Magyarországtól a földgolyóbison 13 ezer kilométerre lévő Guineában is ismerik a Kőröstej termékeit. Akárcsak Új-Zélandon, ahová hajókon 50-60 nap alatt jutnak el a magyar „sztár” sajtok.