fbpx

„Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíj – 2015

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 10.
A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett az informatikai/info-kommunikációs szakterületen tevékenykedő, kreatív, az innovációval aktívan foglalkozó – kutató, mérnök, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető – fiatal szakemberek körében az „Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíj elnyerésére.
Az ösztöndíjat olyan, kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytató fiatal szakember nyerhette el, aki jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki- szellemi alkotást hozott létre, és innovatív tevékenységével hozzájárult cége/intézménye innovációs készségének és képességének megalapozásához és fenntartásához.
Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó fiatal szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet.
A díjátadásra 2015. június 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasó termében került sor.
2015-ben a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának döntése alapján „Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíjban Árendás Csaba mérnök-informatikus, MSc, a QuantisLabs Kft. ügyvezető igazgatója részesült, a SmartVineyard/Szőlőőr átfogó növényvédelmi döntéstámogató rendszer kifejlesztéséért, amely képes a szőlőt érintő gombás fertőzések detektálására, és a betegségek távoli
diagnosztikáját teszi lehetővé valós idejű, helyszíni mérések biztosításával.
A projekt keretében telepített, fejlett precíziós szenzorokkal ellátott mérőállomások képesek az összes olyan időjárási paraméter mérésére, – illetve a mért adatok értékelésére – amelyek szerepet játszanak a növényi fertőzések kialakulásában. Az átlagosan 9 hektáronként kihelyezett diagnosztikai eszközök precízen mérik a mikroklimatikus adatokat, és megbízható információkkal látják el a felhasználót egy számítógépről, okostelefonról elérhető felhasználóbarát kezelőfelületen. Az átfogó, agro-intelligencia rendszer által mért, elemzett, értékelt adatokra alapozott döntéseknek köszönhetően a szőlészek jelentős pénzt, időt és munkaerőt takaríthatnak meg.
A SmartVineyard / Szőlőőr szenzorhálózatot ma már a legnevesebb hazai borászatok használják (Bock, Kovács Nimród, Tokaj Hétszőlő, Pannonhalmi Apátság Pincészete, Gere Tamás és Zsolt, Heimann, stb.) és a technológia világszerte is egyre nagyobb elismerésnek örvend.
Árendás Csaba 1981-ben született.
Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos-mérnöki és Informatikai karán kezdte infokommunikációs rendszerek biztonsága szakirányban, majd a CTI The Innovation Promotion Agency keretében Svájcban folytatta.
2010-ben MSc fokozatot szerzett az EPFL Swiss Federal Institute of Technology Lausanne-i egyetemen telekommunikációs rendszerek szakterületen, majd az Egyesült Királyságban, a
Cambridge-i Egyetem Judge Business School Ignite programjában, és az amerikai Stanford Egyetem, Graduate School of Business, SIE Summer Institute of Entrepreneurship programjában vett részt. Jelenleg az agrártechnológia területén tevékenykedő QuantisLabs Kft. ügyvezetője.
A SmartVineyard/Szőlőőr rendszer 2014-ben több nagy nemzetközi elismerésben is részesült és 2015 márciusában elnyerte a 2014. év legjobb Agrár Innovációjának kijáró díjat is.