fbpx

Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk, ezért a csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. A jó minőségű csávázás érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy

  • csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot válasszunk ki csávázásra;
  • a csávázógép állapota nagyban befolyásolja a csávázás minőségét, ezért azt a munka kezdetekor ellenőrizni, a gépek folyamatos karbantartásáról pedig gondoskodni kell;
  • mindig a csávázószer-gyártó által ajánlott dózist kell alkalmazni.

A Bayer CropScience Magyarországon tíz évvel ezelőtt 2009-ben vezette be a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelemben minőségi változást hozott. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság, és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a készítmény öt élettani hatással rendelkezik – melyeket így együttesen csak a Lamardor® nyújt – amik fontos előnyöket jelentenek a készítmény felhasználója számára.

  • 1. Nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények
  • 2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően
  • 3. Hosszabb gyökérzet, amely javítja a vízfelvételt és a szárazságtűrést
  • 4. Fokozódó hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb, robusztusabb állomány.
  • 5. Kitűnő, betegségektől mentes növényállomány. Néhány más azol-hatóanyagú csávázószerrel szemben a Lamardor® – szélsőségesen kedvezőtlen körülményektől eltekintve – nem késlelteti a kelést. A végső kelési arány azonban még néhány napos késés bekövetkezése esetén is magasabb lesz. Így a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk.

A Lamardor Red csomag (2 l Lamardor 400 FS csávázószer+10 l Peridiam Eco Red adalékanyag) 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, minden kalászosban felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

Csorba Csaba Bayer Hungária Kft.