fbpx

NUFARM csávázószerek – takarékos megoldások, szakmai kompromisszumok nélkül

Írta: - 2014 szeptember 19.

A vetőmaggal terjedő és a csírafertőző kórokozók ellen a leghatékonyabb és leggazdaságosabb eszköz a csávázás.

A mai csávázószerek minden tekintetben megfelelnek a legmagasabb szintű igényeknek, mivel szerformájukból adódóan egyenletes eloszlást, jó tapadó képességet (azaz minimális leporlást) biztosítanak a magon. Nem csökkentik a csírázóképességet, és a kezelt mag tárolhatóságát sem rontják. Sőt, éppen ellenkezőleg.

A csávázással már a vetés pillanatától védjük a vetőmagot és a belőle kifejlődő növényt. A kezelt növények gyors és zavartalan kezdeti fejlődése kiegyenlítettebb állományt és a terméspotenciál jobb kihasználását eredményezi.

Gizmo 60 FS csávázószer

Javasolt technológia

A Gizmo 60 FS csávázószert nedves csávázás formájában kell a magvak felületére felvinni, géptípustól függően tonnánként 8-15 liter csávázólé felhasználásával. A csávázást a magvak teljes fedettségével kell elvégezni, amit a magvak durva cseppes permetezésével és a bepermetezett magvak további keverésével lehet elérni. Ehhez légbeszívásos lapossugarú fúvóka ajánlott hagyományos kivitelben, alacsony nyomáson üzemeltetve.

Egyéb ajánlások

Kerülje a csávázószer elsodródását, elcsepegését és környezetbe jutását! A Gizmo 60 FS más csávázószerrel történő keverése előtt végezzen keverési próbát! A bekevert csávázószert azonnal használja fel!

Takarékos megoldás, szakmai kompromisszumok nélkül

A Gizmo 60 FS felszívódó hatású gombaölő csávázószer, amely az őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, tritikálé, rozs, valamint zab csíra- és fiatalkori betegségei ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 60 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmaz. A Gizmo 60 FS csávázószer árát érdemes összehasonlítani a versenytárs ajánlatok költségével. Megéri utánaszámolni.

Nuprid Max csávázószer

Javasolt technológia

A Nuprid Max csávázószert nedves csávázás formájában kell a magvak felületére felvinni, géptípustól függően tonnánként 10-20 liter csávázólé felhasználásával. A csávázást a magvak teljes fedettségével kell elvégezni, amit a magvak durva cseppes permetezésével és a bepermetezett magvak további keverésével lehet elérni. Ehhez légbeszívásos lapossugarú fúvóka ajánlott hagyományos kivitelben, alacsony nyomáson üzemeltetve. A vetőmag bevonása kizárólag speciális vetőmagkezelő létesítményben történjen. A létesítményeknek a lehető legjobb technikát kell alkalmazniuk.

Egyéb ajánlások

Kerülje a csávázószer elsodródását, elcsepegését és környezetbe jutását! A Nuprid Max más csávázószerrel történő keverése előtt végezzen keverési próbát! A bekevert csávázószert azonnal használja fel!

Takarékos megoldás, szakmai kompromisszumok nélkül

A Nuprid Max felszívódó hatású rovar- és gombaölő csávázószer, amely az őszi búza, őszi árpa, rozs, valamint tritikálé csírakori betegségei és fiatalkori kártevői ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 210 g/l imidakloprid és 12 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmaz.

Nuprid 600 FS

Az új, rovarölő hatású Nuprid 600 FS csávázószer az őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé fiatalkori kártevői – pattanóbogár lárva, cserebogár lárva, gabonafutrinka, vírusterjesztő levéltetvek és kabócák – ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 600g/l imidakloprid hatóanyagot tartalmaz.

A jó csávázási minőség szempontjából nagyon fontos a csávázásra szánt vetőmag minősége. A vetőmagnak – mind fajta, mind minőség tekintetében – jól tisztítottnak és egységesnek kell lennie, továbbá garantáltan magas csírázóképességgel, csírázási eréllyel kell rendelkeznie. A csávázás minőségét hátrányosan befolyásolja a vetőmag porral, rögdarabokkal, növényi maradványokkal és tört szemekkel való szennyezettsége. Kitűnő minőségű csávázás csak korszerű, üzembiztos gépekkel és azok szakszerű kezelésével érhető el.

A csávázott vetőmagot elkülönítve és feltűnő módon megjelölve kell tárolni! A csávázott vetőmagot tilos emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra felhasználni! A vadállomány védelme érdekében tilos a csávázott vetőmagot vetés után a talaj felszínén hagyni! A csávázott vetőmag kizárólag vetésre használható fel!

Farkas Ádám
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu