fbpx

Egyablakos ügyintézés keretében teljes körű szolgáltatás a MERTCONTROL Group-tól

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 31.

Magyar laborhálózattal a magyar gazdákért

A gazdálkodónak ismernie kell, hogy a talaja vagy az azon megtermelt terménye milyen értékekkel bír, mert csak ennek ismeretében lehet vállalkozása jövedelmező.

E két területen évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező laboratóriumok: a HL-LAB Környezetvédelmi és Talajvizsgáló Laboratórium, valamint a MERTCONTROL Hungary Kft. döntött úgy, hogy közösen létrehozza Magyarország legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonú laboratóriumi hálózatát. Az így megalakult laboratóriumi hálózat a továbbiakban MERTCONTROL Group néven áll a gazdálkodók rendelkezésére, és könnyen elérhető, precíz, gyors és partnerbarát szolgáltatást kínál a termőföldtől az asztalig.

Az így létrejött laboratóriumi hálózat szolgáltatásai nemcsak országosan érhetők el a mezőgazdaságban dolgozók számára, hanem az országhatáron túl is. A gazdálkodók munkáját könnyítve több mint 100 fős mintavevő, ellenőri és szakértői hálózattal vállalják többek közt a talajvédelmi tervhez és a tápanyag-gazdálkodási tervhez szükséges talajminták, az állattartó telepek működtetéséhez elengedhetetlen vízminták akkreditált mintavételét, vagy a megtermelt termények értékesítéshez nélkülözhetetlen beltartalmi vizsgálatokhoz kapcsolódó mintavételeket és vizsgálatokat. Minőségellenőreik rendelkezésre állnak termények, műtrágyák rakodás-ellenőrzéséhez is, legyen az közúti, vasúti vagy vízi szállítás – hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű áru kerüljön elszállításra. A mezőgazdasághoz kapcsolódó mintavételeken felül a cégcsoport környezetvédelemhez, az ásvány-, fém- és élelmiszeriparhoz kapcsolódó mintavételezéseket is végez.

Laboratóriumaik rendelkeznek a szükséges akkreditációkkal, tanúsításokkal (ISO 17025, ISO 9001, GAFTA, FOSFA, GMP+, QS). A Debrecenben, Kerepesen és Komáromban található, összesen több mint 2000 négyzetméternyi laborterületen több mint 1500 paraméter akkreditált vizsgálatát végzik. Debrecenben lévő laboratóriumukban döntően talaj-, környezetvédelmi és gabona-, toxin-, növényvédőszer-maradékok és növényi eredetű élelmiszerek vizsgálatát végzik el. Kerepesen történik a gabona- és olajos magvak és az ezekhez kapcsolódó toxin és növényvédőszer-maradékok vizsgálata. Komáromban talaj-, etanol-, ásványiolaj-, környezetvédelmi és mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek.

A laboratóriumi eredményeket magyar vagy angol nyelven továbbítják a megbízóknak. Szolgáltatásaik azonban az eredményközléssel még nem érnek véget – ha a partner igényli, segítenek a vizsgálati eredmények értékelésében, értelmezésében, legyen az gabona-, talaj- vagy más, általuk kiadott vizsgálati eredmény. Ilyen igények főleg a talajvizsgálatokhoz és a környezetvédelemhez kapcsolódóan merülnek fel, ezért vállalják hatósági engedélyeztetéshez szükséges talajvédelmi terv, környezetvédelmi hatástanulmány és egyéb szakértői tervdokumentációk elkészítését vagy akár a hatósági kapcsolattartást is. Lényegében egyablakos rendszerben elvégeznek mindent, amire csak szükség lehet a talajmintavételtől a vizsgálatokon és a tanácsadáson át egészen az engedélyeztetésekig.

A HL-LAB és a MERTCONTROL Hungary Kft. egyesülése révén létrehozott MERTCONTROL Group 2020-tól a szóban forgó magyar piac jelentős részét lefedve végez mintavételt, analízist és értékelést. Mint azt Horváth Imre (HLLAB) és Kállay Csongor (MERTCONTROL Hungary Kft.) megerősítette: a partnerek nemcsak gyors és precíz mintaértékelést, vizsgálati eredményt, hanem minden területre kiterjedő megoldást is várhatnak a cégcsoporttól. A minőségi szolgáltatásuknak az is része, hogy kíméljék a gazdaságok idejét, energiáját: elegendő, ha a mintaelemzésben érdekelt gazdaság megadja a területi adatait. Az „egyablakos ügyintézés” keretében minden igényére teljes körű professzionális megoldást nyújt az új, hazai összefogással alapított MERTCONTROL Group.