fbpx

Egyre nehezebb helyzetben a sütőipar

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 03.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felmérést készített a magyar sütőipar helyzetéről: ennek eredményeként elmondható, hogy országos átlagban a pékek veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméket.

Az AKI megvizsgálta a sütőipar legfontosabb pékáruinak önköltségét és jövedelmezőségét, amiből a vizes zsemléről, a félbarna és fehér kenyérről bizonyosodott be, hogy átvételi áruk alacsonyabb, mint amennyibe az előállításuk kerül. Fontos kiemelni, hogy ezek a termékek adják az összes kenyér- és pékáru értékesítésének mintegy 60-65 százalékát. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a felmérés a tavalyi gazdasági környezettel számol – és azóta nőttek a bérek, a liszt ára, az energia, és minden egyéb – a helyzet csak romlott, tette hozzá Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A szövetségi vezető szerint a sütőipari vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek.

A helyzet régóta ilyen – évente rengeteg pékség zár be – de most először tudják független, számokkal is alátámasztott kutatással bizonyítani a helyzet súlyosságát.

A teljes élelmiszerellátási láncot lefedő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt hangsúlyt fektet a tagjai számára fontos témák képviseletére, így a láncban előforduló, bárminemű tisztességtelen gyakorlat visszaszorítására, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén az alapvető élelmiszerek belföldi forrású biztosítása kerülhet veszélybe.

Győrffy Balázs kihangsúlyozta, hogy a fennálló helyzet kivizsgálását és az elítélendő piaci magatartás megváltoztatását a kamara is kiemelt fontosságúnak tartja. Az ágazati szereplők pozíciójának javítása érdekében támogatta a Pékszövetség kezdeményezését, és átvállalta az AKI által végzett felmérés költségének felét.

Összeállította:
Csomor Zsolt