Egyre több a fiatal gazdaságvezető

Az Agrárminisztérium a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével ösztönözné nagyobb szerepvállalásra a fiatal gazdákat, jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

A tárca célja az agráröröklési szabályok megalkotása, és a családi gazdaságok új jogszabályi környezetbe való illesztése. Az intézkedésektől a minisztérium azt várja, hogy sikerül megállítani a földbirtokok elaprózódását, a szabályozott gazdaságátadásokkal pedig lendületet vehet a generációváltás a magyar agráriumban.

Hazánkban több mint 200 ezer fő és családja él közvetlenül az agráriumból. Az ágazat foglalkoztatása összességében 24,3 százalékkal növekedett a 2010 és 2018 közti időszakban, a nemzetgazdasági foglalkoztatásból 4,8 százalékban veszi ki a részét a mezőgazdaság.

Az agrárfelsőoktatásban nő a hallgatói létszám, ahol évente körülbelül 1200-1300-an végeznek. A tapasztalatok szerint már a szakképzésben is magasfokú pályatudatosság jellemezi a tanulókat, itt évente 2600-2700 diák szerez végzettséget, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.

A nagyobb méretű árutermelő üzemek között nőtt azon gazdaságok száma, amelyet fiatal üzemvezetők irányítanak, de a felső-és középfokú végzettségű gazdaságvezetők aránya is folyamatosan növekszik 2010 óta. 2016-ban a „Földet a gazdáknak!” Program hatására megugrott az értékesített termőföld mennyisége, összesen 1219 fiatal gazda jutott együttesen mintegy 50 ezer hektár termőföldhöz, ez átlagosan 41 hektár termőföld megvásárlását jelenti gazdálkodónként.

A statisztikák szerint az elmúlt években a húsmarhatartó, illetve a juh-és kecsketartó ágazatban volt a legmagasabb a 40 év alatti gazdaságvezetők aránya, ahol 22-26 százalék között mozgott. A legkisebb arányban a baromfitartók körében képviseltette magát a fiatal generáció, ebben a szektorban a 65 év feletti gazdaságvezetők aránya meghaladta a 40 százalékot.

gazdaságátadás generációváltás mezőgazdaság