fbpx

Egyre több kárt okoz a jég

Írta: Csomor Zsolt - 2020 február 25.

Az egyre gyakoribb szélsőségesebb időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdaságra, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben és a vagyontárgyakban.

A szélsőséges időjárás extrém károkat okoz a mezőgazdaságban

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint évről évre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények, amik koncentráltan idéznek elő a korábbi évek során megszokotthoz képest jóval nagyobb károkat a mezőgazdaságban is. Továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább a károk: az összes kárbejelentés háromnegyede, és a kifizetett szolgáltatás közel 80%-a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. Az elmúlt évekre jellemzően a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta. 2019-ben a Groupama Biztosító növénykár kifizetéseinek közel 80%-át tették ki a jégveréssel kapcsolatos kifizetések.

A jégeső mellett a gazdáknak egyre többször kell szembesülniük a különösen nagy szélerősséggel érkező viharok, a növekvő villámtevékenység, a szupercellák, a villámárvizek romboló hatásával. A bejelentett növénykárok mintegy ötöde kapcsolódott ezekhez az egyre intenzívebbé váló időjárási eseményekhez. Az elmúlt évben hazánkban öt (!) alkalommal fordult elő, hogy 100 mm feletti csapadékösszeggel napi csapadékrekord dőlt meg, olvasható a Goupama Biztosító sajtóközleményében. Az alábbi településeken két-három havi átlagos csapadékmennyiség hullott 24 órán belül:

 

100 mm feletti, új napi csapadékrekordok 2019-ben

 

Május 29. Dédestapolcsány, Borsos-Abaúj-Zemplén megye 141,2 mm
Június 16. Rakamaz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 144,4 mm
Június 19. Fonyód, Somogy megye 117,8 mm
Június 23. Terpes, Heves megye 154,9 mm
Augusztus 1. Bükkzsérc, Borsos-Abaúj-Zemplén megye 110,6 mm

Ciara nem kímélte a mezőgazdasági épületeket sem

Nemcsak a haszonnövényeket veszélyezteti azonban az extrém időjárás, az idei évben már februárban komoly károkat okozott a mezőgazdasági épületekben és a szabadban tárolt vagyontárgyakban a hazánkon is átvonuló Ciara viharciklon. A Groupama Biztosítóhoz az elmúlt heti viharok miatt közel 120 mezőgazdasági vagyonkárbejelentés érkezett, melynek kárértéke meghaladhatja akár a százmillió forintot is.

Állami díjtámogatás is ösztönözi a biztosításkötést

2019-ben különösen három megye volt kitéve a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás következményeinek. A Groupama Biztosító szolgáltatásainak jelentős része is ezekhez a területekhez kapcsolódott: a mezőgazdasági kárkifizetések 48%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák kárait enyhítette.

A mezőgazdasági biztosítások kötését továbbra is ösztönözi állami díjtámogatás, melyre idén várhatóan április 15. és május 15. között pályázhatnak a gazdálkodók. A díjtámogatott növénybiztosítások népszerűségét jellemezi, hogy 2016 és 2018 között másfélszeresére nőtt az ilyen módon megkötött növénybiztosítások száma.

A Groupama Biztosító az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mezőgazdasági állat, valamint vagyon- és felelősségbiztosításai esetében kibővítette a kockázatba vonható fedezetek körét, biztosításait emellett sokkal inkább személyre szabhatóvá, rugalmasabbá és a szakmai igényeknek jobban megfelelővé tette. Szolgáltatásai megújításával a Groupama Biztosító így a teljes mezőgazdasági vertikum számára a legkorszerűbb növény-, állat-, valamint vagyon- és felelősségbiztosításokat kínálja.