Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.
A gasztronómiai fesztiválon nyitóbeszédet mondott Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár: kiemelte, hogy a Minisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér a közétkeztetésben megszokottól.
Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mert az ilyen alkalmak megismertethetik, és egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent: ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz üzletek tevékenysége.
A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította a helyszínre. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül Soponyán, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja. A magas ásványi anyag- és rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.
Összeállította: Csomor Zsolt