fbpx

Éhezést hozhatnak az eltűnő focipályák

Írta: Kohout Zoltán - 2018 július 16.

Magyarországon évente majdnem 1300 hektár termőföld tűnik vagy pusztul el évente. A gyerekeink-unokáink jövőjét fenyegető folyamat bolygószerte tapasztalható, s ha ebben az ütemben megy tovább, 50-60 év múlva már csak mesterséges termőközeg fog élelmiszert termelni…

1800 futballpálya
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2009-2012 között átlagosan napi 3,4, azaz éves szinten csaknem 1300 hektárra hektárra becsülte a talajlefedés mértékét Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy néhány évtized alatt egy Balaton vagy 1800 focipálya méretű területen tűnik el a termőtalaj a városok, ipari és más létesítmények terjeszkedése folytán. A folyamatot sajnos erősíti a talajromlás és -pusztulás.

Múlt és jövő találkozása
A bolygón évente 24 milliárd tonna termőterület tűnik el, ráadásul az összes talajkincs harmada máris közepesen vagy súlyosan károsodott az erózió, a túlzott használat, az elsavasodás, a vegyi szennyezés, fizikai károsítás (városiasodás, erdőirtás, gépi talajtaposás) miatt – állapította meg az ENSZ 2016 nyarán. A magyar Föld Napja Alapítvány szerint ha az eddigi ütemben romlik tovább a minősége, akkor hat évtized múlva az egy főre eső, hatékonyan művelhető terület nagysága az 1960-as szint negyedére csökken – miközben a világnépesség 9-10 milliárd közelébe nőhet.

Harmadával csökkenhet az agrártermelés
Bár már léteznek alternatív termőközeges növénytermesztési módok, még ma is az élelem 95%-a a talajból származik. Ez a kincs pedig ugyanúgy véges természeti erőforrás, mint a víz vagy a fosszilis készletek. Időről időre bevonnak ugyan új területek a művelésbe, de ezek minősége nem mindig megfelelő a hatékony-jövedelmező termesztéshez, a ma művelt földek bő harmada pedig túl vizes vagy száraz, sziklás, rossz minőségű, mérgezett vagy fagyos, kimerült. A kutatók szerint ha nem történik változás, akkor a következő 2-5 évtizedben az agrártermelés a harmadával is csökkenhet.

Talajtani Vándorgyűlés
Részben ilyen és hasonló kérdésekkel is foglalkozik az idén augusztus 30. – szeptember 1. között Pécsett megrendezendő Talajtani Vándorgyűlés: a Magyar Talajtani Társaság szakmai találkozója a legszélesebb körű, talajjal foglalkozó hazai rendezvény.

Összeállította:
Kohout Zoltán

CÍMKÉK