Búzarekord jöhet, hétéves csúcs után tovább nőnek az árak

Kilenc hónapja töretlen egyes mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek áremelkedése, egyébként pedig hét éves rekordon állnak a mutatók. Közben a búza világrekordot dönthet idén.

 

elelmiszer

 

Cukor, növényolaj, tej

Kilencedik hónapja töretlenül emelkedik az élelmiszerek világpiaci ára. Szokás szerint elsősorban a cukor és a növényi olaj ára nőtt a legjobban, de (a takarmányárak emelkedése mellett) drágult a marhahús is – adta hírül az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a napokban. A februári emelkedés 2,4 százalékkal magasabb, mint a januári. A cukorár-index 6,4 százalékkal emelkedett januártól a kulcsfontosságú termelőországok kibocsátásának csökkenése és Ázsia nagy importigénye miatt. Nőtt a növényiolajár-index is 6,2 százalékkal – és jelenleg 2012 tavasza óta a legmagasabb ponton áll. E szegmensben egyébként a pálma-, a szója-, a repce- és a napraforgómag-olajok ára is emelkedett. Szolidabb a tejipari index 1,7 százalékos emelkedése, ami egyben megosztott is. A vaj nemzetközi exportárai nőttek (főleg Kína markáns importja miatt), míg a sajtok az USA magas készletszintjei miatt jelenleg olcsóbbak.

 

elelmiszer

 

Szárnyal a cirok, nagy termések jöhetnek

A gabonaár-index átlagosan 1,2 százalékkal volt magasabb a januárinál. A cirok ára e körben kiugróan, 17,4 százalékkal emelkedett az idei év elején, szintén a folyamatos és erős kínai kereslet révén. A kukorica, a búza és a rizs nemzetközi ára lényegében nem változott. Közben egyébként idén várhatóan új rekordot, 780 millió tonnát fog elérni a globális búzatermés. Az EU kibocsátás-növekedése – a FAO szerint – ellensúlyozza majd a gyenge orosz kilátásokat. Ugyanakkor nagy kukoricatermések várhatóan a dél-afrikai és dél-amerikai termelőknél.

 

elelmiszer

 

Húsok

Kis változással nőtt a húsárindex (0,6%), amit a szarvasmarha- és juhhús szűkös ellátása hajtott felfelé a legfontosabb termelőrégiókban. A sertéshús árajánlatai viszont estek, miután Kína mérsékelte a vásárlásait, és így hatott a piacra a németországi eladatlan sertések piaci jelenléte is.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Összeállította: Kohout Zoltán


Kapcsolódó hírek