A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. Decemberben jelenik meg a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, ami a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására és jelölésére vonatkozó szabályokról, valamint a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.
Jelen ismereteink szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói és a fogyasztói tudatosság.
A kiadvány az alábbi linken érhető el:
http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/2613-glutenmentes-elelmiszerek
Összeállította: Csomor Zsolt