fbpx

Elképesztő dolog történt a magyar földekkel

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 20.

230 milliárdot kaszált az állam a 2015-2016-os földprogramon, ami alaposan megmozgatta a nemcsak a tulajdonviszonyokat, hanem az árakat is. Míg 5 megyében alacsonyan ma is alacsonyak, addig 4-ben – néha meglepő mértékben! – elszabadulnak az árak. Elolvastuk a banki jelentést…

Durva drágulás

Bár bő 10 éve folyamatosan nőnek a termőföldárak Magyarországon, nagyot dobott e szinteken a 2015 őszén meghirdetett „Földet a gazdáknak” program, amelynek hatására tavaly 2,5-szeresére nőtt a földforgalom, és meglökve az emelkedést, több térségben kétszámjegyű növekedését hozott. A két évvel ezelőtti, 1,024 milliós átlagról 2016-ban 1,135 millióra nőtt – vagyis 11%-kal emelkedett – az eladott termőföldek átlagos hektárára. Kivétel csak Komárom-Esztergom megye, ahol 6%-os visszaesés következett be – egyébként minden megyében nőttek az árak. Bács-Kiskunban, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas megyében 15% feletti az emelkedés, míg Zalában csupán 0,6%-os. –Már csak öt megye marad az egymillió forintos limit alatt: Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád – közölte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Szárnyalóak a szántóárak

Tavaly a földárveréseken a szántóterületek átlagára nőtt leginkább: bő 12%-kal. Az erdő-fásított és gyep-rét-legelő kategóriában 6 és 10% közötti mértékben nőttek, viszont a kert-gyümölcsös és szőlő területek esetében 4-5%-kal csökkentek az árak. Az országos forgalom több mint négyötödét adó szántó művelési ágat külön vizsgálva az országos éves forgalomváltozás négyszeres volt tavaly. Növekedés tapasztalható a többi művelési ágnál is, melynek mértéke: gyep-rét-legelő 200%, erdő-fásított 42%, kert-gyümölcsös 30%, illetve szőlő 28%.

– Kivételes hatásként érte 2016-ban a földpiacot a Földet a gazdáknak program 2015. őszi meghirdetése, és ez látszik elemzésünk fő számain is – mondja Szabó István, az OTP Agrár termékfejlesztési és értékesítési vezetője. – Ennek keretében összesen 253 ezer hektár termőföld vált elérhetővé, amiből közel kétszázezer hektár talált gazdára. A 30 ezer ügylet eredményeként 270 milliárd forint folyt be az államkasszába, s az üzletkötések új árszintet is szabtak a piacnak. A program hatása – az ügyletek részben idei lezárása miatt – kisebb mértékben a 2017-es forgalmi adatokon is érezhető lesz – tette hozzá a szakember.