fbpx

Előnnyel értékesítheti a termését, aki az elsők között arathat

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 09.

Az új kukoricahibridek ismertetése során kiderült, korábban érnek és ellenállóbbak az új fajták. A hibridek kutatása során elsődleges szempont volt az érési idő csökkentése. A mostanában jellemző, változékony időjárási körülmények miatt lényeges, hogy a szemek mielőbb beérjenek, és kevesebb viszontagságot vészeljenek át a termelés során. Az új hibridek terméshozama is meghaladja a korábbiakét.

Korai érés és alkalmazkodóképesség

A Szegedi Gabonakutató szakemberei mind az öt éréscsoportban mutattak be hibrideket, ezzel az elérhető fajtaválaszték teljesen átalakul.

„Egyértelműen a korai érésre és az alkalmazkodóképesség fokozására helyezzük a hangsúlyt a nemesítés során” – mondta a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Zrt. Kukorica Főosztályának vezetője. Dr. Lehoczki-Krsjak Szabolcs ismertette, hogy a korai érés azért fontos, mert az elmúlt években szélsőségesen változékony időjárás volt jellemző. A hőhullámok 2012-2013-ban július végén, vagy augusztus első felében érkeztek, ezért az aszályt leginkább a későbbi aratású fajták szenvedték meg. Arról nem is beszélve, hogy amikor megnyílik a kereskedelmi piac, akkor az előnyös üzletszerzésnél szempont, ki tud az elsők között szállítani. Különösen igaz ez egy takarmányhiányos év után. A korai aratás lehetővé teszi az őszi munkálatok előkészítését, vagy másodvetésre is van lehetőség.

A 2014-es termésátlagot még nehéz megbecsülni, a szakemberek 7 tonna körül várják, ez 2012-ben az aszály miatt 4 tonna körül alakult. Az idei év nagy kihívása, hogy az esős idő miatt magas lesz a szemnedvesség, így több energiát kell fordítani a szemek szárítására, ezért is lényeges a korai érés.

A legújabb fajták

A legkorábbi éréscsoportban (FAO100) a TK 175-ös és a GKT 211-es hibridet mutatták be. Jórészt ez az a csoport, amely a keleti piacokon is exportképes, és a magyar gazdák által is keresett. Olyan új fajtajelöltet is láthatott a közönség, amely várhatóan jövőre kapja meg a hivatalos minősítést, és a kutatókat is meglepte a termésátlaga, az ugyanis 20%-kal magasabb, mint a jelenlegi standard. A FAO 200-as csoportban a GKT 270-es hibridet tekinthették meg a résztvevők, amelynek előnye, hogy a hasonló éréscsoportú növényeknél 3-4 nappal korábban virágzik.

A 300-as csoportban két, a közelmúltban minősített terméket láthattak a résztvevők, a GKT 372-est és 376-ost. Ezeket már üzemi körülmények között, 50-60 hektáron termesztették kísérleti jelleggel, és a vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy mind a konkurenciával, mind a Gabonakutató Nonprofit Kft. saját korábbi nemesítéseivel is felveszik a versenyt. A későbbi csoportban a GKT 413-as és 414-es jelenti az újdonságot.

„A fajtaválaszték folyamatos frissítése azért is hasznos, mert a minősítési feltételek szigorodnak, az új hibridek jellemzői jobbak, ez pedig a gazdálkodók érdekeit szolgálja” – tette hozzá Dr. Lehoczki-Krsjak Szabolcs.

Egy bemutató akkor éri el igazán célját, ha a résztvevők egy-egy gondolatot magukkal visznek. Befejezésül megosztom azt a régi-új igazságot, melyet továbbra is magammal viszek: az időjárás kiszámíthatatlansága miatt magasabb minőségi kategóriájú kukoricát érdemes választani, hogy a legrosszabb körülmények között is tudjon miből veszíteni a növény. Ha nem így teszünk és az időjárás se fogja a pártunkat, akkor bizony a jószág se fogja megenni a kukoricánkat.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.