fbpx

ENERGIA HUMIN: Repülőrajt a tavasziaknak!

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

Mire kell figyelnie a lombtrágyák kapcsán?

A lombtrágyától elvárható, hogy a mikroelemek teljes palettáját a legmagasabb koncentrációban tartalmazza. Legyen jelentős a jól felszívódó nitrogén-, foszfor- és kálium-tartalma, valamint tartalmazzon növekedésserkentő hormonokat, melyek még látványosabbá teszik a hatását.

Ha a lombtrágya még természetes huminsavat és fulvosavat is tartalmaz, akkor az önmagában is – afféle folyékony humuszként – könnyen felvehető és könnyen „emészthető” táplálékot jelent a növénynek. Ezek az összetevők ugyanis javítják és gyorsítják a növények tápelem-reakcióját.

Egy hatékony megoldás

„Az Energia Humin olyan lombtrágya, amely a legfontosabb szántóföldi növények mikroelem-igényét képes teljes körűen kielégíteni. Az összetétele nem növényspecifikus, minden szántóföldi kultúrában alkalmazható, ugyanis minden mikroelemből a szükséges maximumot tartalmazza. A termelőnek tehát elég egyféle lombtrágyát megvásárolnia, és azt minden szántóföldi kultúrában jó hatékonysággal használhatja”

– mondja Szabó István, az Agrova Kft. fejlesztési és szakmai vezetője.

Hogyan hasznosítják a tavaszi kultúrák a lombtrágyát?

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy az Energia Humin felhasználási időszaka hamarosan következik a tavaszi vetésű kultúrákban. Napraforgóban csillagbimbós állapottól, kukoricában pedig 4-6 leveles kortól javasolt az alkalmazása.

A napraforgó számára a jó terméshez nélkülözhetetlen a bór, amelyet az Energia Humin jól hasznosuló, kelatizált formában tartalmazza.

„Ennek jelentősége a száraz időjárási körülmények között válik igazán érthetővé. Ilyenkor ugyanis a kiszórt fejtrágya csapadék hiányában nem tud bemosódni a talajba, míg a lombtrágya a levélen keresztül kiválóan hasznosul”

– magyarázza Szabó István.

A kukorica számára a cink különösen fontos mikroelem, ezt az igényt az Energia Humin maximálisan képes kielégíteni.

„Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül a titán, mint nélkülözhetetlen mikroelem. Ez az elem erősíti a növények stressztűrő képességét, javítja a pollenek termékenyítő potenciálját, és erősíti a fotoszintézisben szerepet játszó vas hasznosulását. Ezek a tulajdonságok a most tapasztalható és a várható szárazságban erősen felértékelődnek. Az Energia Humin azon kevés lombtrágyák egyike, amelyek tartalmazzák ezt a különösen fontos nyomelemet!”

– tájékoztat szakmai vezetőnk.

Hogyan és mikor érdemes adagolni a megfelelő lombtrágyát a legjobb eredmények érdekében?

Szabó István azt javasolja, hogy az Energia Humin lombtrágyát napraforgóban a gombaölő-szeres kezeléssel egy menetben végezzék el a gazdák. Kukoricában leggazdaságosabban a késői posztemergens gyomirtással egy menetben lehet kijuttatni. A javasolt dózis mindkét növénynél 4-6 l/ha, amit 200-300 l/ha vízben kell elkeverni.

„Fontos tudni, hogy a szer folyékony műtrágyákkal (pl. Nitrosol) nem keverhető, mivel bekocsonyásodik. Egyéb lombtrágyákkal való keverés nem okoz problémát, mert ott a nagy mennyiségű víz megfelelően hígítja a permetlevet. Általános szabály viszont, hogy minden állománykezelésnél érdemes az első alkalommal használt kombinációból keverési próbát végezni: kis mennyiségű vízben összekeverni az együtt kijuttatásra kerülő szereket. Így elkerülhetők a kellemetlen dugulások”

– tanácsolja Szabó István.

Érdeklődjön talaja minősége felől a talajszakértő Agrova Kft-nél, és tavaszi növényeibe visszatér az élet, terméshozama pedig csak pozitív „meglepetést” okozhat!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT, MEGRENDELÉSÉRT KERESSE KOLLÉGÁNKAT MOST:

+36 20 275 5299