Budapest, 2014. március 10., hétfő (MTI) – Nyárra lezárulhatnak a szakmai egyeztetések, és ezt követően enyhülhetnek a falusi szállásadók által előállított és kínált termékekre, a vendégasztalokra vonatkozó higiéniai előírások – mondta Szalay-Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) főtitkára hétfőn az MTI-nek. A témáról a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) budapesti székházában rendeztek konferenciát.
Az I. falusi vendégasztal konferencia témáját az tette időszerűvé – mondta a főtitkár -, hogy sok falusi szállásadó már nem mezőgazdasági termelő, így a vendégasztalra vonatkozó előírások rájuk nem vonatkoznak. Viszont ezek a szállásadók is szeretnének helyben készült élelmiszereket és tájjellegű specialitásokat kínálni vendégeiknek, ezért szükség van a vendégasztal higiéniai feltételeinek egységes szabályozására.
A főtitkár jelezte, hogy az eszmecserét a Fatosz a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületével (FVSZE) közösen szervezte. Az egyesület a Magyarországon működő vendégasztal-szolgáltató magánszemélyek, és kistermelő vendégasztal-szolgáltatók összefogása nyomán jött létre, és tevékenységével népszerűsíteni kívánja a háziétel-készítés hagyományait, továbbá meg kívánja őrizni a vidéki tájkonyha jellegzetességeit.
Szalay-Zala Andrea beszámolt arról is, hogy az idén is megrendezik a Vidékjáró eseménysorozatot, amely több tematikus napból áll majd, és a népi gasztronómiára a falusi vendégasztal-szolgáltatásra, valamint a kézműves élelmiszer-manufaktúrák kínálatára szeretné felhívni az érdeklődők figyelmét. Az első ilyen rendezvényt húsvétkor tartják, amikor a vidéki manufakturális sajtkészítők termékeit népszerűsítik az érdeklődőknek.
MTI 2014. március 10.