fbpx

Erdőt létesítenek Kittenberger emlékére

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 16.

Kittenberger emlékerdőt telepít az Ipoly Erdő Zrt. Kismaros térségében, az erdőben tízezer tölgy- és vadgyümölcs-csemetét ültetnek el.

A Börzsönyhöz erősen kötődő, nemzetközi hírű vadász és Afrika-kutató nevét viselő emlékerdőhöz egy kis pihenőhely is csatlakozik majd, ahol emlékoszlopot helyeznek el, közölte honlapján a balassagyarmati székhelyű társaság.

A helyszín könnyű sétával elérhető az erdőgazdaság által rekonstruált Rózsakunyhótól, amelyről Kittenberger barátja és vadásztársa, Fekete István író közös vadászataikat is megörökítő műveiben lehet olvasni.

Az új erdőt és az emlékhelyet a vad károsításától kerítés védi, amelynek létesítéséhez a területen gazdálkodó Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság jelentős forrással járult hozzá. Az emlékerdőt az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” programjának részeként és annak támogatásával alakítják ki egy hektár területen, olvasható az MTI hírében.

Az Ipoly Erdő Zrt. Magyarország legerdősültebb táján gazdálkodik, de kiemelten fontosnak tartja, hogy új erdőterületek létrehozásával is hozzájáruljon hazánk erdővagyonának, az erdők szénmegkötő képességének növeléséhez. Az erdőgazdaság csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához, melynek keretében, a 2019-2020-as erdősítési szezonban több helyszínen kezdte meg a talajelőkészítés munkálatait és az erdősítéseket.

A társaság Bercel község határában 14 hektáron, közel 50 ezer csemetét és 4000 kilogramm makkot ültet a hetekben. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a termőhely adottságainak leginkább megfelelő, a területen őshonos, a térségre jellemző erdőtársulásokat hozzanak létre. Így, ezekben az erdőtelepítésekben kocsánytalan tölgy csemeték és csertölgy makkok kerülnek a talajba.

Kép forrása: Ipoly Erdő Zrt.