fbpx

Erre tart ma az almatermesztés

Írta: - 2017 december 05.

Nagy érdeklődés kísérte a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola szeptember 28-29-én tartott alma-fajtabemutató rendezvényeit Vásárosnaményban és Csobádon. A figyelem nem véletlen: az ígéretes fajtákon túl ökológiai, komplex biológiai és hasznos gyakorlati tudásra is szert tehettek a részvevők.

A vásárosnaményi előadássorozat levezető elnöke, dr. Gonda István meglepettségének adott hangot, hiszen nem jellemző, hogy az alma szüreti időszakában ennyien szakítanak időt egy szakmai rendezvényre. Nyitóelőadásában dr. Holb Imre az ökológiai termelésben előforduló nehézségekre és azok megoldására hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a biotermelésben nincsenek előre megírt receptúrák, hanem komplex megoldások léteznek a gombabetegségek és kártevők elleni védekezésben, ahol a szaktudásnak kiemelkedően fontos szerepe van. Mondandójában kiemelte, hogy az új étkezési rezisztens almafajták könnyebb utat jelentenek az ökológiai termesztés irányába.

A Holland Alma faiskola-vezetője – Babicz Szabolcs – a faiskola fajtainnovációs tevékenységéről, a fajtaválasztás fontosságáról beszélt, majd tételesen bemutatta a rezisztencianemesítés legújabb eredményeként megjelenő fajták közül azokat, melyek a hazai ökológiai környezetben kiemelkedően teljesítenek. Előadásában többször utalt vissza a dr. Holb Imre által elmondottakra, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy csak olyan fajták telepítésébe érdemes belevágni, melyek legalább 4-5 termőéven keresztül bizonyították, hogy Magyarországon is képesek ugyanolyan teljesítményre, mint eredeti származási helyükön. A fajták előnyei mellett azok hibáit is feltárta az érdeklődők előtt.

A szünetben a jelenlévők tíz fajtaújdonságot kóstolhattak végig. A rögtönzött közvélemény-kutatás eredményeként a kóstolót a Rozela fajta nyerte meg. Ez visszaigazolta a NÉBIH által januárban tartott anonim kóstoltatások eredményét. A már ismert és sikeres Naturalma fajták (Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela) mellett lehetőség volt megismerkedni a Bonita, a Galiwa, a Galarina, a Red Jonaprince fajták és a Bay3341-es pirosbélű fajtajelölt ízével is.

A szünet után a szót dr. Roszík Péter vette át, aki a biológiai átállás adminisztratív kérdéseiről adott tájékoztatást. Majd Faggyas Szabolcs és Varga László beszélt a gyümölcsültetvények öntözési kérdéseiről, valamint az intenzív almaültetvények támrendszereiről és jégvédelmiháló-rendszereiről. Az előadásokat Endrődi László zárta, aki az oltványok kezdeti fejlődését segítő Agrooter Gyökéritató feltalálója. A gyökerek és a gyökérkörnyezetben élő mikroorganizmusok kapcsolatát támogató találmányáról tartott előadást.

Az elméleti részt gyakorlati fajtabemutató követte a Kiss B Ker Kft Naturalma mintakertjében, ahol az érdeklődők a tervezettnél jóval több időt töltöttek el. A termés alatt roskadozó három és négy éves fák mellett Kalydi Tamás szaktanácsadó szavait hallgatták érdeklődéssel, aki egy órán keresztül válaszolt a termelők kérdéseire. A gyakorlati bemutatót jó hangulatú késői ebéd és konzultáció követte.

A Holland Alma csapata ez után elkezdte a következő napra meghirdetett, kifejezetten külföldi almatermelők számára rendezett első „Naturalma Day” előkészítését, melyre másnap került sor. Az első Naturalma Napon, pénteken, harminc román, szerb, szlovén, horvát, ukrán és cseh termelő jelent meg. A nyitóelőadást a Radek Cerny és munkatársa Veronika Janeckova tartották az Institute of Experimental Botany AS CR vezető kutatói. Ők Európa egyik legsikeresebb alma nemesítője – dr. Jaroslav Tupy – munkásságának továbbvivői, akik egy évszázados szellemi örökség ápolói. Tőlük származnak a legsikeresebb étkezési rezisztens almafajták. Természetesen fajtabemutatásra és kóstolóra itt is volt lehetőség. Dr. Cehla Béla, a Holland Alma ügyvezetője bemutatta a cég tevékenységi körét és külkapcsolatait. Gergely Judit külkereskedő és Sipos Mariann, a fajtainnovációért felelős csoport tagjai előadásukban az ökológiai szemlélet és a rezisztenciában rejlő lehetőségek kapcsolatáról beszéltek. Zárszókét a Holland Alma Gyümölcsfaiskola tulajdonosa, Kávássy Péter köszönte meg a részvételt a jelen lévőknek. Az előadásokat a faiskola és a kísérleti ültetvény bejárása követte.

A Holland Alma két sikeres szakmai rendezvényéről a Kossuth Rádió is tudósított. Ha közvetlen információkra kíváncsi a fajtaújdonságokkal kapcsolatban, keresse a cég tanácsadóit. Elérhetőségeiket a hollandalma.hu oldalon találja. Ha itt hírlevélre is regisztrál, a következő szakmai rendezvényről biztosan nem fog lemaradni!