fbpx

Etikus magatartást kér tagjaitól a NAK a felvásárlásoknál

Írta: - 2014 július 01.

Etikus magatartást kér tagjaitól a NAK a felvásárlásoknálBudapest, 2014. június 30., hétfő (MTI) – Etikus magatartást kér tagjaitól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), annak nyomán, hogy a kamarai tagok jelezték: egyes gyümölcsfélék – különösen a meggy – esetén bizonyos felvásárlók az árat nem egyértelműen határozzák meg.

A NAK tájékoztatása szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Etikai Bizottsága a felvásárlási árakat összegszerűségében nem kívánja befolyásolni, azonban az országos küldöttgyűlés által biztosított jogosítványaival élve felhívja a kamarai tagságot, hogy vállalkozási tevékenységét az Üzleti Etikai Szabályzatban foglalt elveknek megfelelően folytassa.

Az etikai bizottság állásfoglalása értelmében csak olyan vállalkozói magatartás tekinthető etikusnak, amely még a szerződéskötés alkalmával egyértelműen tisztázza, hogy egy termék meghirdetett felvásárlási ára bruttó, vagy nettó árnak tekinthető.

A NAK információi szerint többször előfordult, hogy a felvásárló helyen feltüntetett felvásárlási ár nem volt egyértelmű, hogy az bruttó (tehát az általános forgalmi adót, az áfá-t és a kompenzációs felárat is tartalmazó) vagy nettó árnak minősül-e.

A tagság részéről érkezett jelzések alapján több esetben csak azt követően derült ki, hogy a felvásárlási ár bruttó árnak tekinthető, amikor a felvásárlókkal a végleges elszámolásra sor került. A termelők így sokszor kénytelenek voltak az erőfölényes helyzetben levő felvásárlók által utólag diktált feltételeket elfogadni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik fontos célkitűzése az etikus vállalkozói magatartás erősítése. Ebben a szellemben fogadta el a NAK Országos Küldöttgyűlése az Üzleti Etikai Szabályzatot, amely az előzőekben részletezett vállalkozói magatartást egyértelműen etikátlannak minősíti – emeli ki a NAK tájékoztatója.

A NAK Országos Etikai Bizottsága kéri az érintett kamarai tagságot, amennyiben a mostani állásfoglalásban megfogalmazottakkal ellentétes gyakorlatot tapasztal, azt jelezze a falugazdászoknak. Lehetőség van arra is, hogy az etikátlan üzleti magatartást tanúsító kamarai taggal szemben etikai eljárás lefolytatását kezdeményezzék. Az Országos Etikai Bizottság az állásfoglalásában foglaltakat folyamatosan figyelemmel fogja kísérni – olvasható a közleményben.

MTI 2014. június 30.