fbpx

Több jogszabály megváltoztatását kezdeményezi a kamara

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 27.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három nagyobb, törvénymódosításokat kezdeményező csomagot készített elő, hangzott el a mezőhegyesi II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n.

A mezőhegyesi rendezvényen a NAK „Országos Szakmai Nap” címmel tartott tanácskozást, ahol az agrárgazdasági aktualitásokat érintő programjában szó esett a NAK által kezdeményezett jogszabályváltozásokról.

Cseszlai István, a kamara stratégiai igazgatója elmondta, hogy a köztestület a közelmúltban megjelent „Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétben gyarapodó vidék” című kiadványában összefoglalta azokat a legfontosabb tennivalókat, javaslatokat, amelyeket az agrárium fejlődése érdekében meg kell lépni. A kamara az elképzeléseiről az utóbbi hetekben kezdett egyeztetni az illetékes minisztériumokkal, ezáltal egyelőre három nagyobb törvénymódosítási csomag kerülhet az ősszel az Országgyűlés elé.

Az első a földforgalmi törvény változtatására irányul. Ez elsősorban a helyi földbizottságok szerepének megerősítését jelenti, hogy az eljárásai során az eddigieknél jobban érvényesüljenek a helyi gazdálkodási szempontok. E körbe tartozik az elővásárlási jogosultságok tisztázása is: a kamara a változtatásokkal a visszaéléseket szeretné kiszűrni, megszüntetni. Továbbá az adásvétel során a kamara bizonyos tevékenységeket – például kertészet, öntözéses gazdálkodás – preferálná.

A második nagy törvénycsomag az úgynevezett versenyképességi csomag: ez a klasszikus salátatörvény, ami a NAK elképzelései szerint kilenc jogszabályt módosítana. Ezek többek között egyszerűsített eljárással elősegíthetik a birtokösszevonást, vagy egyes földterületeken megkönnyítené a gomba- és üvegházak létesítését.

A harmadik nagy csomag az adózást érinti. A beadott javaslatokkal az őstermelői tevékenység eredeti formáját erősítenék: az otthoni, háztáji gazdálkodás során megtermelt árut minél egyszerűbben adhassák el a termelők, és csak az vegye igénybe az őstermelői adómentességet, akit valóban meg is illet. A „profiltisztítás” jegyében új vállalkozási formaként létrejönne a családi mezőgazdasági vállalkozás, amiket 100 millió forint árbevételig adómentesség illetne meg.

A NAK támogatja az osztatlan közös tulajdoni forma agráriumból való kivezetését. Mint Cseszlai István mondta, az Agrárminisztériummal és az igazságügyi tárcával folyamatos erről az egyeztetés, és a törvénymódosítás idén, de legkésőbb 2019-ben megtörténhet.

Összeállította:
Csomor Zsolt