fbpx

Ha itt élsz, most ne vidd a kutyust sétálni

Írta: Kohout Zoltán - 2018 szeptember 27.

Hogy minél több róka váljon oltottá/védetté a veszettséggel szemben, az ország déli és keleti vidékein átfogó vakcinázási akciót hajtanak végre az illetékes állatorvosi hatóságok. Miután az akció a hónap végétől október utolsó dekádjáig tart, a kutya- és haszonállat-tulajdonosokat fokozott óvatosságra intik.

A rókák szokásos őszi veszettség elleni vakcinázása idén szeptember 29. és október 14. között zajlik, így az érintett térségekben az illetékes járási főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el – az ország dél-nyugati, déli, dél-keleti és keleti, észak-keleti térségében (Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben; részletes térkép a Nébih honlapján!).

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, de ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető. A folyamatos veszettség elleni programok eredményeként a veszettség ma már ritkán fordul elő, 25 éve nem is fordult elő emberi megbetegedés.

Az ebzárlat idején egyébként a kutyákat-macskákat úgy kell tartani, hogy más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek, és a kutyusokat csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

CÍMKÉK oltóanyag