fbpx

Tíz helyszínen tesztelték az őszi búzát

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 27.

Összesen 46 őszi búza fajtát vizsgáltak a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2017 őszén 10 helyszínen – Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán – összesen 46 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével.

A kísérletsorozat fajtáit idén először két éréscsoportra bontva állították be. Az eszterágpusztai kísérletek viharkár miatt értékelhetetlenné váltak, így az elemzéshez 9 hely eredményeit használták fel.

Az elkészült összefoglalóban az általános agronómiai értékek mellett a fajták nyersfehérje-, nedves sikér- és nedvességtartalmára vonatkozó adatait kísérleti helyekre lebontva összegezték. A legjobb három kísérleti hely esetében alveográfos vizsgálatokat is végeztek (P/L, W), illetve négy mutató esetében összehasonlították azoknak a fajtáknak a teljesítményét, amelyek már 3 éve a kísérletben szerepelnek. A terméseredmények vonatkozásában a korai éréscsoport fajtáinak kísérleti átlaga felülmúlta a középérésűeket, azonban a minőségi paramétereket illetően a hosszabb tenyészidejű fajták adtak jobb eredményt. A különböző helyszínek kísérleti adatai az idei évben az országosan tapasztaltakkal megegyezően nagy eltéréseket mutatnak.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon az egyes búzafajtákról. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el, a kísérleteket pedig a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte.

Az idei fajtakísérlet eredményeiről készült összefoglaló az alábbi honlapról tölthető le:

http://www.vszt.hu/uploads/gosz-vszt2008/gosz_vszt_buza_2018.pdf

Összeállította:
Csomor Zsolt