fbpx

Új hazai cukorgyár létesítésével komoly kockázatot vállalna a befektető

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 27.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet ,,Az európai cukorkvóta kivezetésének hatásai, várható következményei és az ebből eredő lehetőségek" címmel tette közzé cukoripari elemzését, amiből megállapítható, hogy hazánkban egy új cukorgyár létesítésével komoly kockázatot vállalna a befektető.

Az Európai Unióban a cukortermelési kvóták rendszere 2017. október 1-től megszűnt. A cukortermelés szabadon növelhető, ezért az AKI megvizsgálta a magyarországi kapacitásbővítő fejlesztések lehetőségeit és kockázatait. A kvótarendszer megszűnésének hatását alapvetően a cukor világpiaci árának alakulása határozza meg, ami a kereslet-kínálati viszonyok mellett a kőolaj világpiaci árának változásától, a brazil reál és az amerikai dollár árfolyamától, más édesítőszerek felhasználásától, az EU bioüzemanyag szakpolitikájának alakulásától és a tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodások megkötésétől függ.

A cukor világpiaci ára e tényezők hatására nagyon változékony lehet, ezért a termékpálya kilátásait illetően nagy a bizonytalanság: az EU-ban új cukorgyár építése emiatt egyelőre nem várható, a meglévő kapacitások maximális kihasználására, a kampányidőszak meghosszabbítására és a logisztikai infrastruktúra fejlesztésére törekednek a cukorgyártók.

Az Agrana tulajdonában lévő kaposvári cukorgyár napi feldolgozó-kapacitása a nyugat-európai gyárakkal összevetve alacsony, s a gyár fekvéséből adódóan nem bővíthető. Magyarországi viszonyok között a kampány a szokásos 120 napnál tovább nem nyújtható. A kaposvári gyár előnye a korszerű és környezetkímélő energiaellátás, a megnövelt logisztikai infrastruktúra, valamint a nyerscukorfinomító-kapacitás megléte.

A cukorgyártás versenyképességét alapvetően meghatározó cukorrépa-termelés hatékonysága hazánkban gyengébb a versenytársakénál, ami a termésátlagok mellett a répa cukortartalmában is megnyilvánul. A versenyképességi hátrányokat a cukorrépa-termeléshez kapcsolt közvetlen támogatás előreláthatólag csak 2020-ig ellentételezi. Fentiek miatt Magyarországon egy új cukorgyár létesítésével komoly kockázatot vállalna a befektető.

,,Az európai cukorkvóta kivezetésének hatásai, várható következményei és az ebből eredő lehetőségek" című elemzés az AKI honlapján elérhető.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK cukor