Vadgyérítést kezdeményez a Balatoni Szövetség

A Balatoni Szövetség vadgyérítést kezdeményez, mert a vaddisznókat a lakott területek határain kívülre kell szorítani: a szövetség nagyon veszélyesnek tartja a térségbeli túlzott elszaporodásukat.

A Balaton térségében több helyen is tarthatatlan helyzet alakult ki a vad elszaporodása miatt, ezért a Balatoni Szövetség (BSZ) kezdeményezi, hogy a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtéséig az önkormányzatok, a térség vadásztársaságai és a rendőrség összehangolt munkával végezzenek vadgyérítést télen az üdülőrégió belterületein, számolt be erről Balassa Balázs, a térség önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke.

A szövetség keddi elnökségi ülésén tárgyaltak a BSZ-nek címzett, az észak-balatoniaktól 700 aláírással érkezett levélről, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a térség lakói tűrhetetlennek tartják a helyzetet. A vad elszaporodása olyan mértékű, hogy sötétedés után az emberek már nem mernek kimenni az utcára, mert vaddisznókondák jönnek velük szembe. Kutyákat sebesítettek meg a vaddisznók a bekerített lakóingatlanokon, és szállóvendégek mondják vissza foglalásaikat, gyermekeiket féltve. A levélírók célszerűnek tartanák a belterületi vadbefogás és vadkilövés szabályozását, s gyakorlatát életszerűbbé tenni. Ha a vadászati helyzet nem változik, jövőre a vaddisznók száma duplázódhat a lakosok szerint.

Balassa Balázs arról is beszámolt, hogy a térség polgármestereiből álló elnökség tagjai saját tapasztalataikkal is megerősítették a levélben megfogalmazottakat, és egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a gyors és hatékony intézkedés. Hangsúlyozták, hogy a vadat a lakott területek határain kívülre kell szorítani. Nagyon veszélyesnek tartják a vaddisznók túlzott elszaporodását. Ugyancsak komoly gondot jelent a rókák, szarvasok, őzek, varjak túlzott elszaporodása is.

Összeállította:
Csomor Zsolt

vaddisznó vadgazdálkodás