fbpx

Érdemes lesz eukaliptuszt ültetni?

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 22.

A legújabb kutatások szerint az eukaliptusz levelében megtalálható eukaliptol alkalmazható oldószerként, így alternatívája lehet a kőolajszármazékokból készített ilyen jellegű alapanyagoknak.

Az oldószereket számtalan területen alkalmazzák, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és mezőgazdaságban. Ezek az anyagok legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent. Világszerte egyre elterjedtebbek, szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használunk fel.

 

eukaliptusz
Eukaliptusz (Fotó: Pixabay)

 

Az eukaliptol, ezáltal az agrárium tenné fenntarthatóbbá a vegyipart?

Ahhoz, hogy a vegyipar hosszú távon fenntartható módon működhessen, megújuló forrásból származó alapanyagokra van szükség, mivel ezek kevésbé terhelik meg a bolygót. Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja ezért arra keres megoldást, hogy miként lehet környezetbarát folyadékokat oldószerként használni.

„Az oldószereket általánosan használják az élet számtalan területén, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is. A szerves oldószerek jelentősége az elmúlt bő 100 évben folyamatosan növekszik, évente több millió tonnára tehető világszinten a felhasználás. Egy olyan megoldás kidolgozásán dolgozom ezért, amely alternatívát kínál a jelenleg elérhető, fosszilis alapú és legtöbbször az egészségre kártékony anyagokkal szemben. Kutatásom során egy eddig nem vizsgált alternatívát, az eukaliptusz levélben megtalálható eukaliptolt tanulmányoztam szerves kémiai reakció segítségével. Az eddigi eredmények rendkívül biztatók, ugyanis sikerrel alkalmazható oldószerként. Legnagyobb előnye, hogy nincs mérgező hatása, szemben a kőolajból származó társaival, de emellett gazdasági hatásai is kedvezőek, mivel a párolgásból adódó veszteségek lényegesen kisebbek” – foglalta össze megállapításait Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterszakos díjazottja.

 

eukaliptusz
Eukaliptusz erdő (Fotó: Pixabay)

 

A jelenleg alapkutatási fázisban lévő munka következő lépése az ipari alkalmazhatóság tesztelése. A megújuló forrásból származó oldószerek széleskörű elterjedése 50 éves távlatban kivitelezhető a fiatal kutató szerint. A gyakorlati megvalósulásig még sokat kell dolgozni, de az ilyen irányú vizsgálódások vezetnek egy kőolajmentes, fenntartható világ megteremtéséhez.

 

Az eukaliptusz

Nagy vízigényű, aránylag gyorsan növő fa. Széles körben felhasználható: kemény fája építéshez; némely fajtájából papírt gyártanak; illóolaja fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő…

Most már csak az a kérdés, hogy mekkora eukaliptusz ültetvényekre lesz szükség csak a sikeres kísérletekhez?

Forrás: K&H sajtóinformáció