fbpx

Everun – Fejlődés, fejlesztés csúcssebességgel, 2 új gyárral

Írta: - 2018 február 12.

A német-kínai koprodukcióban működő Everun rakodógép-gyár termékeit elsősorban Európa számára készítik. A fejlesztések német felhasználói igények, visszajelzések alapján, német mérnökök közreműködésével végzik. A tesztelésekre pedig elsősorban a németországi Meiningenben kerül sor.

A folyamatos fejlesztésnek, tökéletesítésnek meg is van az eredménye, a megrendelés-állomány egy év alatt megduplázódott. Ez az örömteli esemény sok megoldandó feladat elé állította a gyárat. Mivel a gyártócsarnok a megnövekedett gyártási igényeknek már nem volt megfelelő, tovább nem volt bővíthető, a teljes gyártás 2017 őszén egy háromszor akkora új csarnokba költözött. Novemberi látogatásunkkor az új gyártósor még nem volt teljesen készen, de a termelés már folyt. Az új teleszkópos gémmel rendelkező rakodók gyártása a kikötőhöz közeli másik új gyárban fog indulni. Novemberi látogatásunkkor a modern csarnok készen volt, de még csak a prototípusok gyártására, új gépek fejlesztésére voltak felkészülve, melyeken a mérnökök nagyban dolgoztak. 2018 elejére itt is megindul a termelés az új mini oldalteleszkópos ERT1500 rakodóval. A tervek szerint ebben a gyárban az Everun legkifinomultabb gépei fognak készülni. Ezen gyár az ERT1500 mellett további rakodók gyártására is alkalmas lesz, mely jövőbeli gyártmányokról, gépekről számítógépes modelleket tekinthettünk meg.

Melyek a közeljövőben megjelenő újdonságok az Everun háza táján?

Az Everun ERT1500 mini teleszkópos rakodó 34 LE-s Perkins motorral szerelt, 1.350 kg a max. emelési képessége, max. emelési magassága pedig

4,01 m. A gép hidrosztatikus összkerékhajtással szerelt, a hidrosztatika alkatrészei olasz származásúak (46 + 10 liter/perc teljesítményűek), csak úgy, mint az első és a hátsó híd. Az irány- váltó alapfelszereltségként elektromos, az eszköz csatlakoztatása pedig a fülkéből hidraulikusan, akár kiszál- lás nélkül megoldható. Az ERT1500-as magassága nem éri el a 2 m-t, szélessége pedig alig több mint 1,5 m, ezért a szűk istállókban is könnyedén lehet vele dolgozni. Az alap- felszereltség része a 0,3 m3-es földkanál, így nettó 7,5 millió forint a bevezető ára, opcióként pedig tucatnyi munkaeszköz közül lehet választani a raklap- villától kezdve a betonkeverő kanálon át a seprőig vagy a trágyavilláig.

Az Everun ERE sorozatú forgókotrók közül a hazai közönség az OMÉK-on a 18-as típussal már találkozhatott. A 18-as szám a gép 1.800 kg-os tömegére utal. Jellemzően a gazdák szeretik a gépeket, és minden, gépeket szerető férfi legalább egy kicsit vonzódik a gumihevederes járószerkezettel ellátott mini forgó kotró iránt. Az Everun mérnökei is tudják ezt, sőt azt is látják, hogy a vásárlási kedvet egy igen kedvező vételár nagyban növeli. Az ERE 08 mini forgókotró kifejlesztésekor a kedvező ár nettó 2 millió forint alatti alapárat jelent, melyért egy 800 kg-os 11,6 LE-s 1 hengeres dízelmotorral szerelt mini forgókotró vásárolható, mely meglepően ügyesen tud dolgozni. Ez a hobby gép kiváló ház- vagy kerítésalap ásásához, kerti tó, medence készítéshez, parkosításhoz… Kis saját tömege miatt akár személyautó utánfutóján is szállítható. Szerelékei lehetnek többféle szélességű kanál, fogó villa vagy oszlopfúró.

A gépek a német Agritechnika kiállításon igen népszerűek voltak, a 2018-as AgrárgépShow-n az ERT1500 mini teleszkópos rakodó a hazai közönség számára is megmutatkozik, míg az ERE08 kotró februártól lesz megtekinthető a hazai forgalmazónál a SZEGÁNA Kft.-nél.

Nagy Márk