fbpx

„A Rapid az a vetőgép, ami kis túlzással a betonba is beleteszi a magot”

Írta: - 2018 február 12.

A Dunaföldvár környékén 1440 hektáron gazdálkodó, hagyományos szántóföldi növényeket termelő FÖLDVÁRI GABONA Kft. a forgatás nélküli talajművelés elhivatottja. A szemléletváltás okairól és az ehhez kapcsolódó Väderstad-technológiáról Ferenczi János ügyvezetővel beszélgettem.

Hogyan kerültek kapcsolatba a Väderstad márkával?

– Anno 2009-2010 környékén elég száraz évjáratokat éltünk meg, emiatt komolyan el kellett gondolkodnunk azon, hogyan tudnánk minél hatékonyabban segíteni a vízmegőrzést. Sürgősen szemléletet kellett váltani! Így indultunk el a szántás nélküli technológia irányába, aminek köszönhetően kapcsolatba kerültünk a márkával: konkrétan egy 600-as Rollex henger volt, amit legelőször vásároltunk tőlük. Máig ez a kedvenc eszközöm, hiszen a szántáselmunkáláson kívül használható a gabonák hengerezésére vagy éppen CrossKill gyűrűvel és CrossBoard simítóval rögtörésre.

Mely gépek segítik még a kft munkáját a forgatás nélküli talajművelésben?

– 2011-ben kettő darab Carrier 500-as rövidtárcsát vásároltunk, mely kiváló a talajelmunkálásra és a magágykészítésre. Az évek során beszereztünk még egy tartós kialakítású és kiváló munkaminőségű Cultus 500 kultivátort, egy Rapid 600-as vetőgépet, illetve egy NZ Aggressive magágykészítő kombinátort is. Idén pedig egy Opus 400-as szántóföldi kultivátorral gazdagodtunk.

A gépsort úgy építettük fel, hogy megfeleljen a kft elsődleges szempontjának, azaz a vízmegőrzésnek. Mindennek pedig az az alapfeltétele, hogy a lehető leggyorsabban kell elvégezni az esedékes munkákat: ha késünk, az mindenképp a vízmegőrzés rovására megy.

Miért a Rapid vetőgépre esett a választásuk?

– Mikor áttérünk a szántás nélküli talajművelésre, bevallom, próbáltam más márkától is vetőgépet, de egyszerűen nem vált be. A Rapid választása kapcsán egyrészt már volt pozitív tapasztalatom a Väderstad márkával. Másrészt alaposan körüljártam a témát – hiszen azért ez nem egy kis beruházás volt -, és arra a következtetésre jutottam, hogy a Rapid az a vetőgép, ami, kis túlzással, a betonba is beleteszi a magot. Véleményem szerint ebben a palettában ehhez a talajművelési módszerhez a Rapid majdhogynem elengedhetetlen.

Épp jövőre lesz esedékes, hogy lecseréljük egy új Rapidra. Hangsúlyozni szeretném: nem azért cseréljük, mert rossz, hanem mert most a zöldítéssel együtt évi majd 1000 hektárt bevetett. Ez azért igénybe veszi, ennek ellenére soha semmi gondunk nem volt vele. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az évi karbantartást mindig precízen megkövetelem.

Megosztaná velünk, hogy milyen pozitív változást köszönhet az ön által felépített Väderstad technológiának?

– Minden mindennel összefügg! Ha jobb a humusztartalom, akkor jobb a vízmegőrzés is, ami a terméseredmények növekedéséhez vezet. Amióta a szántás nélküli szemléletet útjára léptünk, és ezt az elvet a Väderstad technológiájával valósítottuk meg a gyakorlatban, azóta sikerrel kivédjük a szélsőséges időjárási viszonyokat és a hektikus csapadékeloszlás problémáját. Természetesen nálunk is van termésingadozás, de csak 1-2 tonna. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a legnagyobb rizikófaktor a vízhiány. Ha ezt meg tudom előzni, vagy kezelni tudom, akkor a terméshozamaim biztonsága is nagyobb.

Mi a véleménye a forgalmazóról?

Mind az alkatrészesek, mind az értékesítők maximálisan és rugalmasan a rendelkezésünkre állnak. Például az idei Opus-vásárlásom 1-2 hét alatt lezajlott. Megláttam a kultivátort az OMÉK kiállításon, majd mondtam a Vaderstad Kft. értékesítőjének, hogy szeretnék egy Opust vásárolni, de nekem ez már októberben nem kell. Gyakorlatilag 1 héten múlva itt volt az Opus 400-as, mely az idei őszi munkálatoknál már gyönyörűen dolgozta is be a szármaradványokat. Én szeretem, ha gördülékenyen mennek a dolgok.

Kalmár Nárcisz