Több mint gépbemutató – itt mindig tanulhat valami újat

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 04.

A Vaderstad Kft. és az AGRO.bio Hungary Kft. országjáró gépbemutatóján az érdeklődők nemcsak talajművelő eszközöket láthattak munka közben, de előadást hallhattak a szármaradvány-kezelésről is. Dr. Birkás Márta pedig arról tájékoztatta a hallgatóságot, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetünk az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

 

rövidtárcsa gumiabroncs baktérium kijuttató

 

Síktárcsás porhanyítók sekélyművelésre

A Vaderstad Kft. országjáró bemutató Veszprém megyei helyszínének a Baki Agrocentrum Kft. adott otthont, ahol a tarlóhántástól az alapművelésig vonultak fel talajmunkagépek.

Az 1999-ben bemutatkozott Carrier gépcsaládot a svéd gyártó hengervázra építette, kapás eszközzel és simítóval felszerelve. Később ez egészült ki a sajátos kúpos tárcsával, ami száraz körülmény esetén sem képez rögöket – mutatta be a cég történetét Tolnai Péter területi képviselő. A haladási irányhoz képest a tárcsák kis szöget zárnak be, ami intenzív bekeverést, aprítást és porhanyítást eredményez.

A tarlóhántásra kiválóak a Väderstad síktárcsás porhanyítói, a Carrier 420–820 vontatott modelljei, valamint a Carrier XL sorozat. A bemutatón először az ultrasekély művelés eszköze, a Väderstad Carrier 650 vonult fel, CrossCutter Disc tárcsával szerelve. A gép vonóerőigénye kedvező, miközben 20 km/h művelési sebességre is képes. A Carrier 650 nemcsak tarlóhántásra, de kultivátor vagy lazító utáni munkára vagy őszi kultivátoros alapművelés után tavasszal magágykészítésre is alkalmas.

A Väderstad Carrier XL 4,25-től egészen 12,25 méter munkaszélességig elérhető, 510 vagy 610 mmátmérőjű csipkézett tárcsával rendelhető vontatott rövidtárcsa. A tárcsaátmérők alkalmassá teszik a munkaeszközöket mélyebb művelésre vagy nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására.

 

rövidtárcsa vetőgép sátor
A Väderstad Opus munkája után jól látható a másodlagos rögtörő hatás

 

Nagyobb munkamélységű forgatás nélküli technológiához

Minden Väderstad szántóföldi kultivátor az egyedi kialakítású, C-formájú Mixin kapaszárral szerelt, típustól függően a különféle termőhelyi és gazdálkodási körülményekhez igazítva, jelentős mértékben javítva a bekeverés hatékonyságát.

A függesztett, 3 méteres Väderstad Cultus 450 kg erővel terhelt, duplarugós biztosítású kapákkal szerelt, melyekkel 25 cm-es munkamélységet is elérhetünk. A tágas vázszerkezetének köszönhetően nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére is alkalmas. A Cultus a sekély tarlóhántástól a 25 cm mély alapművelésen át a magágykészítésig különféle munkafolyamatokhoz használható, 3–3,5 méteres munkaszélességben rendelhető.

A Väderstad Opus és TopDown vontatott szántóföldi kultivátor hidraulikusan állítható kapaterhelése 700 kg-ot meghaladó erőhatásnál old, amivel akár 30 cm munkamélységre is képes még a legkötöttebb talajon is. A Väderstad Opus vázát a gyártó rendkívüli igénybevételre tervezte: munkája után jól látható a másodlagos rögtörő hatás, ami a hátulján található hengersornak köszönhető.

A Väderstad TopDown pedig a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes.

 

A szárbontás nagymestere

A talajművelés és tápanyag-gazdálkodás során törekedni kell a talaj szervesanyag-tartalmának folyamatos növelésére, amire kiváló megoldás betakarítás után a szalma talajba dolgozása – hívta fel a figyelmet erre a fontos részletre Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

A CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítmény kedvező állapotba hozza a talajszerkezetet, kiszűri a káros pentozánhatást, valamint a szár- és gyökérmaradványokban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítja, s biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.

Amennyiben a talajainkat korábban még nem lazítottuk, fontos, hogy a művelet mélységét csak fokozatosan növeljük, ellenkező esetben nagy rögök képződnek, miközben eltűnik a víz a talajból – hívta fel a figyelmet Dr. Birkás Márta professzor asszony.

 

Csomor Zsolt