fbpx

Ez a tiltás két okból is jól jön Magyarországnak

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 10.

Nem elég, hogy Magyarország a világ leghatékonyabb napraforgó-termesztő országa, de a környezetszennyezés miatt meghozott európai uniós intézkedés további lendületet adhat ennek a szegmensnek is.

Világbajnok kilátások

Magyarország 2017-ben is világrekorder volt a napraforgó-termesztés hatékonyságát illetően, miután csaknem kétszeresét állítjuk elő a hektáronkénti világátlagnak. Míg a globális hektárátlag tavaly 1,4 tonna körül alakult, minden idők második legnagyobb termésátlaga nálunk 2,84 tonna volt. A napraforgó-előállítás egyik titka a mind jobb hibridek hozzáférhetősége mellett a relatíve egyszerű termesztéstechnológia és viszonylag csekély ráfordítási igény. A napraforgót érintő prognózisok így derűlátóak: a tavalyi mintegy 660 ezer hektáros termőterület tovább növelhető.

Öröm az örömben

E trendet erősítheti az Európa Parlament január végi döntése, amely 2021-től betiltotta a Délkelet-Ázsiából és Afrikából származó pálmaolajak behozatalát, felhasználását. Az ok: azokban a régiókban erdőirtások révén jutnak pálmaültetvény-területekhez, vagyis súlyos ökológiai következményekkel fizetünk.

A döntés azonban nemcsak globál-ökológiai szempontok miatt örömteli, hanem azért is, mert a növényolajok iránti ipari igény változatlanul fennáll, és ez új piacokat nyithat a napraforgó-termesztő gazdák-gazdaságok előtt.

Kohout Zoltán