Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri dönt az ország legjobb sajtkészítményeiről.
Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúrában hozták nyilvánosságra az ország legjobb sajtjait. A díjazottaknak járó elismerő oklevelet dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár adta át.
A VII. alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők: juh-, tehén- és kecskesajt mintákat kóstolhattak a zsűri tagjai. 121 sajt közül számos kiemelkedő termék érkezett, nehéz volt a nemzetközi és hazai bírálóbizottság döntése.
A magyar sajttermelés az utóbbi években nagy fejlődésnek indult, hangsúlyozta az államtitkár. Ezt a lendületet és elszántságot mutatják a díjazott termékek is. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a mai rendezvénynek. A mostani hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogyha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra.
Egész hétvégén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között lehetett megízlelni hazánk legfinomabb sajtjait, és lehetőség nyílt olyan sajtkészítőkkel találkozni, akik évszázados hagyományokat ötvöznek modern technikákkal. A rendezvény keretében az érdeklődők bepillanthattak a műhelytitkokba, és érdekes programok segítségével elmélyülhettek a sajtkészítés tudományában.
Arany minősítést nyertek el az alábbi sajtok:
- Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád
- Parenyica Sajt – Gyugos Bence
- Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán