Magyar sajt legyen a külföldi helyett a polcokon

Az importsajtok hazaival történő kiváltása a célja annak az 5,1 milliárd forintos beruházásnak, amit a Tolnatej Zrt. szekszárdi sajtüzemében kezdtek el a napokban. Az ország legnagyobb sajtüzeme 30 éve épült, a folyamatos fejlesztések hatására sem tud már megfelelni a növekvő mennyiségi elvárásoknak. Ezért a magyar állam 2 milliárdos támogatásával új üzemet építenek, ami Közép-Európa legnagyobb kapacitású félkemény-sajtot előállító üzeme lesz. Az Agrárágazat kérdéseire Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója adott válaszokat.

 

Fejlesztés a szekszárdi sajtgyárban
Tolnatej Zrt.

 

Dolgozzuk fel a magyar tejet!

A Tolnatej Zrt. szekszárdi üzemét a folyamatos termeléskapacitás fejlesztése jellemzi: 2018-ban 32, 2019-ben 39, tavaly pedig már 49 milliárdos árbevételt értek el a különböző tejtermékek előállításával. Az új üzem átadásával a legismertebb trappista sajtjuk mennyiségét is közel megduplázzák (12 millió kg/évről, 20 millió kg/évre) növelik. A kapacitás bővítésével lehetőség nyílik arra, hogy a Magyarországon termelt kiváló minőségű tejet ne külföldön dolgozzák fel, hanem az import termékek helyett a hazai sajtok kerüljenek az áruházak polcaira.

Magyarország kiváló természeti adottságokkal rendelkezik élelmiszer-előállításra. Ugyanakkor tőkeerős külföldi versenytársaink szebben csomagolt, jobban feldolgozott áruikkal árasztják el a boltok pultjait. Ha csak a tejtermelésre fókuszálunk: éves szinten 300 millió literes nagyságban hagyja el az országot a magyar gazdák által megtermelt nyers tej. Az itthon elfogyasztott sajtok kétharmada pedig külföldről behozott. Az ország számára sokkal kedvezőbb lenne, ha itt dolgozhatnánk fel a tejet, és kerülne a külföldivel megegyezően szépen csomagolt, szeletelt, mutatós formában a magyar fogyasztók asztalára. Most a magyar állam 40 százalékos finanszírozási támogatásával nemcsak az 500 fős dolgozói létszám munkahelymegőrzése válik biztossá, hanem hazai tejtermelőknek is piacot tudunk teremteni – fogalmazott a beruházás céljairól Koller Attila vezérigazgató.

 

Épülő sajtüzem
Épülő sajtüzem

 

Trappista és más sajtok

Az új üzem a legkorszerűbb és legszigorúbb higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelve 20 millió kg termék-előállítási kapacitású lesz. A közkedvelt trappistán kívül már most is többféle holland típusú sajtot (edami, gouda) gyártanak a szekszárdi üzemben, és kaphatóak laktózmentes, light, zsírban szegényebb sajttípusok is, mint a Tolnai sovány vagy óvári sajt. Ugyan akkor jelentős előre lépésre készülnek a feldolgozás, csomagolás terén is.

Szeretnénk elmozdulni a prémium kategóriákba is: a darabolt, szeletelt, reszelt sajtokra jelentős vásárlói igény mutatkozik. A külföldi versenytársaink mutatós termékei zömében ilyenek. De ehhez új csomagológépekre lesz szükségünk, aminek a beszerzéseit most megkezdhetjük. Ha megnézzük az áruházak polcain lévő, tetszetősen csomagolt holland, német, francia termékeket, akkor ilyen mutatósakat mi is képesek leszünk majd előállítani a félkemény sajtok kategóriában.

A vendéglátóipar számára az ún. euroblokk formában, 15 kg-os kiszerelésben is elő tudja a Tolnatej majd állítani termékeit. Fontos állomás lesz ez is a gyár fejlesztésében, mert most 10 ezer tonnát meghaladó mennyiségben érkezik be az országba külföldről, ilyen kiszerelésű sajt.

 

A jelenleg működő sajtüzem
A jelenleg működő sajtüzem

 

100 százalékban exportálható, világszerte keresik

Az új sajtüzem, kapacitás és termékskála bővítésével – a meglévők mellett – új külföldi piacok meghódítására is készülnek. Ezen kívül egészséges prémium kategóriájú termékek készülnek majd a sajtgyártás melléktermékéből.

– Alapvetően a belföldi kereslet kielégítése a célunk, de a volt Jugoszláv államokba, Romániába is szeretnénk jelentős mennyiségeket szállítani. Reményeink vannak – kínai érdeklődés alapján – új piacok meghódítására is. A sajtgyártás nagyon fontos mellékterméke a savó, amiből már jelenleg is demineralizált savóport állítunk elő, és nagyon nagy mennyiségben értékesítjük a világ minden területén. Azzal, hogy megnövelt kapacitással állítunk elő majd sajtokat, nő a savópor mennyisége is, és ezt 100 százalékban export piacokra tudjuk majd vinni, tovább növelve a sajtgyártás eredményességét. A demineralizált savó a tejben lévő természetes ásványi sók kivonását jelenti. Az élelmiszertudomány megállapításai alapján az emberi szervezet, rendkívül jól tudja a tejsavóban lévő fehérjét hasznosítani, ezért azt napjainkban bébi tápszerek, testépítő porok alapanyagaként használják, míg korábban a sertések takarmányozására fordították a teljes mennyiséget – magyarázta a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója.

 

agrár magyar mezőgazdaság pályázat sajt támogatás tej tejfeldolgozás tejüzem tolnatej
..