fbpx

Ezt teszi, így károsít és így kezelhető a mikotoxin

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 29.

Hogyan károsítanak, azaz „mit csinálnak” a mikotoxinok haszonállataink szervezetében? A szakterület vezető cége, a BIOMIN az állattartók kérdései alapján állította össze tavaszi tudományos konferenciáját. Ma a BIOMIN Európában egyedüliként rendelkezik regisztrált mikotoxin-ellenes takarmány-adalékkal, így nem véletlenül a kontinensen évente 3 milliárd eurós kárt okozó fenyegetés egyik legnagyobb tapasztalattal bíró szakvállalata.

Halmozódás, veszteség

A BIOMIN-konferencián Dr. Mézes Miklós (MTA, SZIE) kifejtette, bár egyes bélflóra-enzimek képesek részben/egészen detoxifikálni a takarmányt megfertőző gombáktól eredő mikotoxinokat, de a különféle szervekben és/vagy szövetekben (vérben, májban, izomban, tojásban, stb.) felhalmozódó növényi méreg a metabolizáció időszaka alatt is okoz kárt az állat egészségének, teljesítőképességének. Ez Európában évente 3, az USA-ban durván 1,5 milliárd eurónyi veszteséget okoz az állattartóknak. Mézes professzor részletesen elemezte a DON, a ZEN és több más mikotoxin akkumulációját befolyásoló tényezőket (takarmányból felvett mennyiség, áthaladási idő és a felszívódás mennyisége a bélrendszerben, stb.). Elhangzott az is, hogy a mikotoxinok szinergikusan, egymást erősítő módon támadják az állat egészségét.

Fenyegető százalékok

Világszerte folyamatosan nő a mikotoxinok jelentette fenyegetés – mutatott rá a BIOMIN osztrák kutatója. Ines Taschl idézte a BIOMIN egyedülálló, 14 éve folyamatos globális felmérését, amely során több mint 70 ezer(!) mintát elemeztek világszerte. A tapasztalatok szerint a gabonák bő 90%-a már az aratás előtt fertőzött, és ma már a szója is kockázatos takarmánynövénynek számít. Magyarországon a vizsgált minták 70%-ában többféle mikotoxin van jelen. A takarmánytisztaság miatt ezért is fontos a gondos takarmány-mintavétel és annak elemzése.

Komplex hatás a szervezetben

Ines Taschl figyelmeztetett: a mikotoxiok két körben, vagyis a kiválasztó-/méregtelenítő szervekből újra felszívódhatnak. A mikotoxinok állatokra gyakorolt komplex hatása csökkenő teljesítőképességben, az ellenálló-képesség hanyatlásában, idegrendszeri és májkárosításban, rákra való hajlamban, a szaporító- és emésztőszervek megbetegedésében nyilvánul meg. Például úgy, hogy csökkentik a bél felszívó-felületének nagyságát, így romlik a táplálékfelvétel hatékonysága, a roncsolt bélfalon a mikotoxinok is könnyebben felszívódnak. A bélrendszer gyengülésével romlik az immunrendszer hatékonysága is.

A BIOMIN egyedülálló megoldása

Dr. Jakab Gábor, a BIOMIN magyar leányvállalatának vezetője megerősítette: a klinikai tünetek csak a jéghegy csúcsát mutatják a mikotoxinok okozta problémakörnek – a felszín alatt az immunrendszer gyengülése, csökkenő takarmányfelvétel, romló szaporodásbiológiai eredmények, súlyvesztés és más komoly következmények állnak. A BIOMIN – amely Európában egyedüliként rendelkezik regisztrált készítménnyel, mely alkalmas a mikotoxin-inaktiválásra – a választ egy hárompillérű rendszerrel adja meg. A biotranszformáció – a káros biológiai vegyületek vízoldékonnyá alakítása – révén ezek képesek kiürülni a szervezetből. A BIOMIN másik eszköze a mikotoxinokat megkötni képes készítmények fejlesztése. A harmadik pillér olyan átfogó, az állati szervezet egészségét, ellenálló-képességét megerősítő, biológiai alapú készítmények előállítása, amelyek nemcsak az antibiotikum-használat csökkentését, hanem a mikotoxinok elleni természetes védelem lehetőségét is megadják.

Kohout Zoltán

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak