fbpx

Milyen a jó gabona nedvességmérő?

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 29.

Még az aratás előtt ismerje meg a nedvességmérők fajtáit!
 

Lassan közeledik az aratás ideje, amikor is az egyik legfontosabb teendő az aratás megfelelő időpontjának a meghatározása. Ha túl korán aratna, a gabona még nedves, éretlen lehet, ami károkat okozhat, a felvásárlási értéket is csökkentheti, illetve a későbbi szárítás többletköltségeket eredményez. Ha túl későn arat, az szintén minőségromlást eredményezhet, illetve a vadkárok kockázata is fenn áll. Ezért nagyon fontos az aratás legmegfelelőbb időpontjának a kiválasztása, amit csak egy jó gabona nedvességmérővel tehet meg!

Egész szemes, vagy darálós nedvességmérőt szeret használni?

Mindkét típusú műszerrel lehet pontosan mérni, még ha két teljesen különböző működési elven működő nedvességmérő készülékről beszélhetünk is.

1, Az egész szemes nedvességmérők esetében a gabonaminta mérése egy meghatározott térfogatú mérőcellában, meghatározott nyomással, kapacitív elven történik. Fontos tudni, hogy itt a mérés a fizikailag kötött felületi nedvesség alapján kerül meghatározásra. Ezért akkor ideális választás, ha mindig ideális körülmények között, pl. száraz időben és jó homogenitású mintákkal történik a mérés.

Bővebben az egész szemes gabona nedvességmérő, Wile 55 gyors gabona nedvességmérőről!

2, A darálós nedvességmérők fogazott mérőcellája meghatározott erővel töri, tömöríti a mintát. A gabona őrlésével, homogenizálásával, a mérés belső, teljes nedvességtartalom alapján történik, kapacitív elven.Ideális az aratás időpontjának meghatározásához, ha szélsőségesebb időjárási körülmények vannak, vagy szárazabb/nedvesebb gabonát kell pontosan megmérni, kis mennyiségű mintából.

Bővebben a darálós nedvességmérő, Pfeuffer He lite gabona nedvességmérőről!

Miért hívják gyorsmérőnek ezeket a nedvességmérőket?

Ahogy arra a neve is utal, ezekkel a műszerekkel nagyon rövid idő alatt lehet meghatározni a gabona nedvességtartalmát, ellentétben pl. egy szárítószekrénnyel, ahol a vizsgálat több órát is igényelhet, itt pár másodperc alatt már megkapja az eredményeket a helyszínen.  A gyors nedvességmérőknek ez az egyik legnagyobb előnye, hogy a termőföldön azonnal képet kaphat a termés érettségéről, nedvességtartalmáról és ennek megfelelően eldöntheti, indulhat-e a betakarítás.

A gyors nedvességmérők további előnyei, hogy némelyik rendelkezik átlagolási lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy a termőföld több területéről vett mintát a műszer automatikusan átlagolja és az adott mérés eredménye mellett az átlagértéket is kiírja. Továbbá a kalibrációk pár %-kal eltolhatóak, aminek hatalmas előnye, hogy a gabona átvevő pontosabbnak ítélt/vélt beltartalmi elemzőjéhez, vagy szárítószekrényéhez igazítva elkerülhetőek a beszállításkor a mérési különbségek és az ebből adódó vitás kérdések. Így átvételkor kevesebb meglepetés érheti a feleket a gabona vizsgálatában.

Bővebben a darálós gyorsmérő, Pfeuffer He 50 gabona nedvességmérőről!

Mitől függ még a nedvességmérők pontossága?

Terményeken belül a fajta, az évjárat (túl száraz, túl csapadékos), vagy a termesztés helyének (éghajlatának) különbözősége is eredményezhet eltéréseket a mérésekben. Például egy messze déli, északi országban, vagy a tengerentúlon gondosan előállított kalibráció nem biztos, hogy a Kárpát-medencében termesztett növényre tökéletesen releváns lenne. Labor eszközöknél, beltartalmi elemzőknél ez még hatványozottabban mutatkozik, hiszen ott még nagyobb az elvárt pontosság és több paramétert is mérnek egyszerre. Ezért ezeknél nem kötelező, de igen előnyös, ha a kalibrációk időről időre helyi mintákból frissítésre kerülnek.Két különböző típusú nedvességmérő készüléket még azonos gyártón belül is értelmetlen összehasonlítani. Nem fog tudni korrektül elszámolni a kereskedővel, ha az egyik műszer egész szemből mér nedvességtartalmat, a másik pedig darálással homogenizál, mivel másmilyen kalibrációs képletet használ a két műszer.

Az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. által forgalmazott nedvességmérő műszerek mind kalibrálva, használatra készen kerülnek forgalomba. A műszerektől elvárható legnagyobb pontossággal rendelkeznek és már több ezer gazdálkodó napi munkáját könnyítik meg. A kiváló minőségű gabona nedvességmérő műszereink nem csak a termelésben, hanem a minőségbiztosítási és az ellenőrzési vizsgálatoknál is jelen vannak, mint az SGS, a Mertcontrol, vagy a NÉBIH kollégáinál. Ez a referencia pedig magáért beszél.

Halmai Géza
Termékszakértő
[email protected]
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225
[email protected], www.agrogazda.hu