fbpx

A „műhús” nemcsak veszélyes a mezőgazdaságra, kegyetlen is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 16.

A műhúsgyártás olyan kegyetlen, hogy az állatvédelemben élen járó Európai Unió aligha engedélyezne ennyi állati szenvedéssel járó technológiát. Magyarország is tiltó jogszabállyal állna útjába a laboratóriumi húsgyártásnak, amit kulturális és gazdasági, sőt, környezetvédelmi okokkal is indokol az agrárminiszter.

Semmi sem indokolja

Magyarország is követné az olasz modellt. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy jogi szabályozással korlátozzák a laboratóriumi termékek emberi fogyasztásra való alkalmazását – mondta nemrég az Indexnek Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: semmi sem indokolja, hogy mesterséges sejtszaporítással hozzunk létre emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket. Az agrártárca-vezető szerint nem szabad megszakítani a termőföld és az ember munkájának kapcsolatát, megbontani hagyományainkat és kultúránkat. A vidéki élet, életmód védelmére Nagy István szerint azért is szükség van, mert a vidék megtartóerejének védelméhez a hagyományos mezőgazdasági termékekre messzemenőkig szükség lesz.

Horror, ami kiverné a biztosítékot

Az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett laboratóriumi hús forgalomba hozatala, így a tagállamok sem engedélyezhetik ezt. Nem is igazán valószerű, hogy valaha az a veszély fenyegetne, hogy ez megváltozzon, ugyanis három igen komoly akadálya lenne egy ilyen jogszabály-változásnak.

Egyrészt a műhústenyésztés rendkívül drága az újszerű és nagyon energiaigényes reaktortechnológia miatt (a műhúst speciális, nagy áramigényű reaktorokban gyártják – KZ). Ebből fakad, hogy igen környezetszennyező, s kérdés, hogy az áram-előállítási lánc egészét nézve zöldebb-e, mint a természetes húshoz vezető technológia. A harmadik ok pedig egészen biztosan azonnal kiverné a biztosítékot az állatvédelemre, állatjólétre szerencsére érzékeny Európai Unióban. A műhús előállításához magzati őssejtre van szükség, amelyet a vemhes anyaállat véréből, annak folyamatos lecsapolásával fejtenek le. Eközben a magzatot mesterségesen tartják életben, és nyilvánvaló, hogy a magzati lény eközben fájdalmat él át.

A témával korábban ebben a megdöbbentő cikkben, nemrég pedig ebben és ebben a cikkben foglalkoztunk.