Veszprém megyében elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutását

Veszprém megyében elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutásátVeszprém, 2014. március 28., péntek (MTI) – Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében: 425 millió forint értékben, több településen, összesen 363 hektár földhöz jutott az állam – jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a veszprémi kormányhivatalban pénteken.

Tájékoztatása alapján a megvásárolt földeket – egyebek mellett Csabrendeken, Rigácson, Ukkon, Mezőlakon – a szokásos módon, pályázati úton adják bérbe a helyi gazdáknak, hónapon belül.

Bitay Márton ismertette: a zsebszerződéses ügyek felgöngyölítésében a tárca, a földhivatal és a kormányhivatal működött közre, és hamarosan bevonják az ügyészséget és a rendőrséget is.

Ahhoz, hogy a zsebszerződéseket felszámolhassák, szükség volt a közigazgatás reformjára, új földforgalmi törvényre és jogszabályok módosítására – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy ezeket a változásokat az ellenzék nem szavazta meg, közöttük Gőgös Zoltán szocialista képviselő sem, aki "mezei tartózkodás helyett nyomhatott volna egy igen gombot, de nem tette meg, most viszont próbál aktivizálódni föld-ügyekben".

Beszámolt az államtitkár arról is, hogy több másik, zsebszerződés-gyanús ügyletre is bukkantak Veszprém megyében: 18 településen 24 birtoktest "próbál gazdát cserélni", 1,5 milliárd forintért.

Az államtitkár szerint erről, az összesen 2200 hektárnyi területről is egyértelművé vált, hogy a hatályos jogszabályokat kijátszva akarnak földet szerezni külföldiek, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogy léphet közbe.

Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott kiemelte: a hivatal előzetes vizsgálata 4600 haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant tárt fel, de ezek nem mindegyike zsebszerződés; 2094 olyan szerződést találtak, amelyben külföldi érintettség van.

A vizsgálatokra a kormányhivatalnak július 31-ig van ideje, pontos számokat azután tudnak mondani – tette hozzá.

Hangsúlyozta: azért növekedett meg a zsebszerződések felderítésének száma, mert az érintettek még a május elsején hatályba lépő új földforgalmi törvény előtt szeretnének szabálytalanul földhöz jutni.

MTI 2014. március 28.

gazdaság hektár mezőgazdaság termőföld vidékfejlesztés