Budapest, 2014. március 5., szerda (MTI) – A világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják – mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.
A FAO főigazgatója a családi gazdaságok világfórumán arról is beszélt, hogy a családi gazdaságok az élelmiszertermelés mellett más területeken is sok árut állítanak elő, így például erdészeti és halászati cikkeket.
Úgy vélte, nem általánosságban van szükség az élelmiszertermelés növelésére, hanem azokban a térségekben, ahol nincs elegendő élelem, így például Afrika és Ázsia egyes részein. A főigazgató szerint a családi gazdaságokat ezekben a térségekben kell fejleszteni.
Hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni az élelmiszerpazarlást, mert jelenleg a világon megtermelt élelmiszer 30 százaléka hulladékként végzi. Megjegyezte azt is: több pénzt kell az embereknél hagyni, hogy meg tudják vásárolni az élelmiszereket.
Fontos kérdésnek nevezte a világ élelmezési gondjainak megoldásában a fenntartható gazdálkodás feltételeinek biztosítását. José Graziano da Silva szerint e téren már tapasztalható előrelépés, de kulcskérdés, hogy sikerül-e a múlt század hatvanas éveihez hasonlóan végrehajtani egy újabb „zöld forradalmat”.
A FAO főigazgatója a világfórum plenáris ülésén átadta az ENSZ főtitkár üdvözletét az esemény résztvevőinek.
MTI 2014. március 5.