fbpx

Fazekas: jelentősen fejleszthetők a magyar-kazah agrárkapcsolatok

Írta: - 2014 február 25.

Fazekas: jelentősen fejleszthetők a magyar-kazah agrárkapcsolatokBudapest, 2014. február 21., péntek (MTI) – Jelentősen fejleszthetők a magyar-kazah agrárkapcsolatok, Magyarország kivételes partnere lehet Kazahsztánnak a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén – jelentette ki Fazekas Sándor pénteken Budapesten, egy kétoldalú logisztikai fórumon.

A vidékfejlesztési miniszter a XIX. Logisztikai konferencia és fórum 2014 elnevezésű rendezvényen, a „Közép-Ázsia: Kazahsztán, mint a térség logisztikai központja” című beszédében elmondta: Magyarország jó kezdeményezésnek tartja a két országot körülvevő gazdasági térségek szabályozásának harmonizálását. Ez ugyanis felgyorsíthatja a mezőgazdasági termékek kétoldalú kereskedelmének felfutását.

Kifejtette, Magyarország pozitívan értékeli, hogy az EU, illetve a Kazahsztán, az Oroszországi Föderáció és Fehéroroszország által létrehozott vámunió között folyó tárgyalásokon a kereskedelmi feltételek egyszerűsítése jó ütemben halad.

Elmondta, Magyarország bízik abban, hogy az erőfeszítések eredményeként az esetleges állat- vagy növény-egészségügyi korlátozások az egész régióban a múlt gyakorlatához tartoznak majd.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság 2010-hez képest 30 százalékkal több terméket állít elő. Továbbá a 2012-ben megalkotott magyar nemzeti vidékstratégia, valamint a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája jó alapot ad a magyar-kazah kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésére.

A kétoldalú agrárkereskedelemben megvalósuló együttműködés és a termékpaletta folyamatos bővítése mellett prioritást élvez a technológiai és innovációs lehetőségek, valamint a mezőgazdasági befektetések bővítése. Példaként említette a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatok területén a Flóra Konzorcium működését a vetőmagtermesztésben. Úgy vélte: jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak a két ország között a vízgazdálkodás, a szakemberképzés, az oktatói és a diákcsere területén.

Felhívta a figyelmet: Magyarország kiemelten fontos partnerként tekint Kazahsztánra, nemcsak az ország lehetőségei, de a részben közös kulturális és történelmi gyökerek, tapasztalatok miatt is.

Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke a tanácskozáson többek között arról beszélt, hogy a múlt év első tizenegy hónapjában Magyarország 195,8 millió dollár értékben exportált Kazahsztánba, míg az onnan származó import ugyanebben az időszakban 46,1 millió dollárt tett ki.

A Magyar Logisztikai Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a kormány keleti nyitás politikája jó lehetőséget kínál a magyar-kazah kapcsolatok bővítésére. A két ország közötti kereskedelemben jelentős szerepet kap a vasút a jelentős távolság miatt. Ezért Magyarország szeretné, ha Záhony szerepe felértékelődne e tekintetben.

MTI 2014. február 21.