Fehérjenövények: újabb lendület?

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházás-ösztönzéssel és az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti az állam a fehérjenövény-ágazat eredményességét.

Erről az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt a Magyar Szója- és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén. Feldman Zsolt rámutatott, hogy a szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14%-kal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna termett, a termésátlag 2,86 tonna/hektár volt.

Fontos támogatások

A növénykultúrák gazdaságos termelése érdekében november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Az idei évben közel 3500 szemesfehérje-termelő és mintegy 16500 szálasfehérje-termelő nyújtott be támogatási kérelmet. Feldman Zsolt szerint a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is. Az idei év első háromnegyed évében 15%-kal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelésért szeptemberben 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80%-ig átvállaló kamattámogatási program.

Úton az öntözővíz

A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz, és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága. Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi.

Forrás: AM Sajtóiroda

AM fehérjenövény Feldman Zsolt szója támogatás