fbpx

Feldman: Európában és a világban is nő kereslet a mezőgazdasági és az élelmiszertermékek iránt

Írta: - 2014 március 05.

Feldman: Európában és a világban is nő kereslet a mezőgazdasági és az élelmiszertermékek irántHerceghalom, 2014. március 4., kedd (MTI) – A piaci előrejelzések szerint Európában és a világban is nő a mezőgazdasági és élelmiszertermékek iránti kereslet – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Herceghalmon az Agrárium 2014 című konferencián kedden.

„Az a dolgunk, hogy megteremtsük azt a nemzeti hatáskörben meghozható gazdasági szabályozási hátteret, aminek eredményeként ez a tevékenység még eredményesebb, még jövedelmezőbb, a magyar vidék és gazdaság számára még hasznosabb lehet” – fogalmazott a Portfolio.hu által szervezett agrárgazdasági tanácskozáson Feldman Zsolt.

Az elmúlt időszakot értékelve a helyettes államtitkár elmondta: a mezőgazdaság teljesítménye 2013 I-III. negyedévében összesen 21,7 százalékkal nőtt, az ágazat részesedése a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 2010 és 2013 között 3,5-ről 4,8 százalékra emelkedett. Tavaly az előzetes számok szerint a mezőgazdaság kibocsátása 2265 milliárd forint volt, az agrár-külkereskedelem 8 milliárd eurót tett ki, és a kivitelben nőtt a feldolgozott termékek aránya – ismertette.

A globális piacon Feldman Zsolt szerint lassú növekedés várható az agrártermelésben, rövidtávon a terményárak csökkennek, hosszú távon emelkednek, míg az állati termékek piacán tartósan marad a magas árszint, az élelmiszerárak emelkedése pedig mérséklődik. Összességében a 2013 és 2022 közötti termelői árak a 2003-2012 közötti árszintek felett alakulnak, de a jelenlegi kiugró csúcsok alatt várhatók – mondta.

A magyar agrárgazdálkodási környezetről szólva kiemelte egyebek mellett, hogy folyamatosan hatályba lépnek a földforgalmi szabályozás haszonbérletre és tulajdonszerzésre vonatkozó szabályai, megindult az egységes falugazdász hálózat, felmérik az öntözési igényeket, létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, s a VM fenntartásába került egy 59 iskolából álló agrár-szakképző hálózat.

A konferencián Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) első és második szakasza rég nem látott növekedést eredményezett a teljes kkv-szektor hitelállományában, ezen belül is a forinthitelezés területén. Az első szakaszban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalkozások közel 100 milliárd forint értékben, míg a második szakaszban eddig 11 milliárd forint értékben vettek részt a programban, amely közel 1500 szerződés keretében valósult meg. A mezőgazdaság részesedése a programban arányaiban kiemelkedő, ezen belül is nagyon magas az új beruházási hitelek részesedése – tette hozzá.

Az nhp második szakaszáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kkv-k pénzügyi vállalkozásokon keresztül is vehetnek fel új hitelt, pénzügyi lízinget, illetve a pénzügyi vállalkozásoktól felvett lízing is kiváltható.

Mint mondta, az MNB az év végén egyértelművé tette, hogy az őstermelők és családi gazdálkodók is hitelezhetők a program keretében. Megjegyezte: termőföld vásárlására lehetőség van beruházási kölcsönt igényelni.

Nagy Márton szerint a mezőgazdaság nagy fejlődés előtt áll, mert a program első és második szakaszának köszönhetően nagy mennyiségű új forrás áramlik az ágazatba, Az uniós támogatások előfinanszírozásában nagy szerepe van a programnak, a korszerűsítésnek, bővítésnek köszönhetően pedig javul a mezőgazdaság versenyképessége, az őstermelők beengedésével, illetve a termőföldvásárlás lehetővé tételével a program a korábbiaknál is nagyobb lendületet adhat az ágazatnak – fogalmazott.

MTI 2014. március 4.