fbpx

Feldman Zsolt: az innováció prioritást élvez a magyar élelmiszergazdaságban

Írta: - 2014 június 02.

Feldman Zsolt: az innováció prioritást élvez a magyar élelmiszergazdaságbanKaposvár, 2014. május 30., péntek (MTI) – Az innováció, a tudás átadása alapvető prioritást élvez a magyar élelmiszergazdaságban a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban – hangsúlyozta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a tej világnapja alkalmából rendezett kaposvári tanácskozáson pénteken.

Az Európai Innovációs Partnerségről (EIP) tartott előadásában rámutatott: az innovációnak a hazai és a nemzetközi színtéren egyaránt nagyon komoly mértékben kell megjelennie a napi gyakorlatban.

Hangsúlyozta: olyan típusú – különböző szereplők interaktív együttműködésén alapuló – innovációs fejlesztéseket szeretnének támogatni, amelyek egyszerre használnak a tudománynak és a gyakorlatnak.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett: a versenytársakhoz képest általában alacsony a magyar vállalkozások innovációs aktivitása, nem elég erős az intézményi háttér és hiányzik az együttműködési készség.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a kaposvári Fino-Food Kft. által rendezett tanácskozáson elmondta: az elmúlt három évben sikerült felállítani egy olyan szervezetet, amelyhez három meghatározó hazai kereskedelmi lánc is csatlakozott.

A jövőre megszűnő kvótrarendszerről szólva azt mondta: várhatóan a nagy, meghatározó észak-európai országokban mamutcégek jönnek létre, Magyarország azonban az 1,7 milliárdos tejtermelésével sem most, sem a jövőben nem lesz meghatározó az európai és a világpiacon. Belföldön viszont igen, és ez a fő cél – tette hozzá Mélykuti Tibor, aki ennek érdekében fontosnak tartaná, hogy létrehozzanak egy, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők által közösen működtetett szervezetet, amely el tudná látni minőségi, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható tejtermékekkel a hazai fogyasztókat.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere bejelentette: hamarosan elindul a Kaposvár Kincse program. Aki ezzel a védjeggyel ellátott terméket vesz le a polcról – tejet, sajtot, szalámit, cukrot vagy egyéb élelmiszert -, az garantáltan helyi és garantáltan egészséges élelmiszert kap, a Kaposvári Egyetem független laborja ugyanis a szántóföldtől az asztalig ellenőrzi annak minőségét, emellett a helyi vállalkozásokat és a munkahelyteremtést is támogatja.

A politikus, aki a Fino-Food Kft.-ről szólva azt mondta: Kaposvár büszke arra, hogy a családi vállalkozás segítségével ismét van tejgyára a városnak.

A tej világnapját 1957 óta ünnepelik. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ebből az alkalomból évente tanácskozáson hívja fel a figyelmet a tejfogyasztás jelentőségére.

A terméktanács álláspontja szerint szükség van a tejfogyasztás népszerűsítésére, ugyanis az elmúlt időszakban Magyarországon évente 2-3 százalékkal csökkent az egy főre jutó tejfogyasztás, tavaly 67 liter, míg az úgynevezett tejegyenértékben számított fogyasztás 155-160 kilogramm volt. A terméktanács célja, hogy ez utóbbi mutató néhány éven belül 200 kilogramm körül legyen.

MTI 2014. május 30.