fbpx

Szárnyal az ágazat: leköröztük Európát, és Kaliforniát üldözzük

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 24.

Ritka sikertörténet: magyar alapanyag feldolgozásával, hazai beruházás révén elért kapacitásbővüléssel óriási növekedés várható az igen jövedelmező zöldség termesztésével. Míg pár éve majdnem megszűnt az ágazat, most még a felívelő mutatókat is megfejelik 25 százalékkal. De hát mi történt?

Összeomlás után feltámadás

Míg a 2010-es, a válság kibontakozását követő évek elején majdnem összeomlott a hazai ipariparadicsom-termelés, most a szakértők egyetlen év alatt 25 százalékos növekedést várnak. Mindezt úgy, hogy már idén sem csupán 18-20 ezer (mint 6-8 éve), hanem 110-120 ezer tonna termett Magyarországon. Ennek megfelelően ma már az is biztos, hogy a termőterület nagysága is nőni fog: míg tavaly és idén durván 1500 hektáron érett a finom, piros zöldség, addig jövőre már 2000 hektárra várják a szakemberek.

Hazai sikertörténet

A sikersztori egy főszereplője – a mind hatékonyabb technológiákat követő gazdák mellett – a kecskeméti Univer jelenléte és fejlődése. A cég erőteljes beruházási politikájának, többütemű fejlesztéseinek eredményeként csaknem a kétszeresére növelte feldolgozási volumenét. Ezzel nemcsak hazánk, hanem a közép-európai térség legnagyobb és legkorszerűbb ilyen üzemkomplexumát építették fel, és jövőre már 140 ezer tonnás feldolgozási mennyiséget is fogadni tudnak.

Ebben tényleg világhírű a magyar

Az ágazat legfontosabb hazai érdekképviseleti szervezete, a FruitVeb vezetése szerint ugyanakkor nemcsak az előállított mennyiség, hanem a hatékonyság is nőtt. – A termelők rájöttek, hogy az árak nem fognak emelkedni, csak a hatékonyság javításával növelhető a bevétel. A folyamat során a gyengébbek kihullottak, s csak a legjobbak maradtak a piacon – fogalmazott Ledó Ferenc elnök. A FruitVeb-hírlevélben hozzátette: ma már a hazai technológia: az öntözés és a növényvédelem is világszínvonalú: legalább annyi paradicsom kerül le egy hektárról, mint a spanyol vagy az olasz ültetvényeken, sőt, egyes termelők a világelsőnek tartott kaliforniai átlagot is megközelítették már.

Kohout Zoltán

Kétmilliárd a legjobbaknak
A Magyar Államkincstár október 15-e előtt befejezte az elismert zöldség-gyümölcstermelői szervezetek 2016-ra vonatkozó kifizetési kérelmei bírálatát, és a 2017-ben benyújtott éves kérelmekre összesen kicsivel több mint 2 milliárd forint támogatást utalt ki 36 elismert zöldség-gyümölcstermelő felé. Ezzel az a cél, hogy az elismert zöldség-gyümölcstermelők minőségi munkája javuljon: nőjön a termeléstervezés, a termékminőség-javítás, a friss vagy feldolgozott termékek promóciójának hatékonysága, illetve a termékek kereskedelmi értéke, illetve a támogatás segíti különböző környezetvédelmi intézkedések végrehajtását.