fbpx

Feltörekvő melléktermékek a takarmányozásban

Írta: - 2015 november 18.

Mára nemcsak a tudományos világ kezeli alapvetésként, hogy a klímaváltozásnak számos káros hatása van, így az is evidenciának számít, hogy a zöld iparágak egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ennek egyik motivációja, hogy a fosszilis üzemanyagokat helyettesítsük olyan energiahordozókkal, amelyek környezetbarát módon szolgálják ki igényeinket.

A bioetanol gyártása és alkalmazása arra kínál lehetőséget, hogy a jelenleg elérhető legköltséghatékonyabb megoldással csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása úgy, hogy közben a közlekedésben nem csorbulnak a lehetőségeink. A kukoricából előállított bioetanol a közlekedési szektoron kívül a takarmányozásban is óriási változást hozott a gyártás melléktermékeként létrejövő csúcsminőségi száraz kukoricatörköllyel (DDGS).

A bioetanolipar mellett a szeszipar is különböző melléktermékekkel állt elő. A legtöbb szeszipari melléktermék kiváló emészthetőséggel rendelkezik, különösen igaz ez napjainkban, amikor a szeszipari üzemek új generációja jelent meg. Az itt gyártott termékek eltérő emészthetőséggel bírnak a már ismert technológiákkal előállított melléktermékekhez képest. Ez az ipari technológiában bekövetkezett változás azt jelenti, hogy ezen alapanyagokat a korábban alkalmazott mennyiségeknél nagyobb arányban is fel lehet használni.

Magyarország szójaigénye évente csaknem 900 ezer tonna (az EU-jé 30 millió), ebből 500-700 ezer tonna szójadara formájában kerül az országba, és összesen csaknem 100 ezer tonna szójababot is importálunk.

Az exportőrök és az importőrök napjainkban már nem képesek garantálni a 0,0 %-os határértékeket a tiltott génmódosított összetevőkre, hiszen ehhez nemcsak a termelést, de az egész logisztikai láncot izolálni kellene. Az elkülönített kezelés (tárolás, hagyományos és génmódosított szója külön történő feldolgozása, szállítása stb.) költségeit évek óta egyik fél se hajlandó elvállalni, így a produktum minőségének garanciája is kétségessé válik.

Az élelmiszeripar rohamos fejlődése kihat a takarmányozási célra felhasználható melléktermékekre is. Egyrészről maga a választék, másrészről pedig az ipari technológia korszerűsödésével a melléktermékekben visszamaradó értékes anyagok aránya változik. A takarmányozás szempontjából az lenne a kívánatos, hogy az ipar minél egyöntetűbb minőségben állítson elő takarmányozásra valóban megfelelően alkalmas melléktermékeket, a felhasználó üzem pedig a tényleges összetételük szerint iktassa be azokat a monogasztrikusok és kérődzők napi takarmányadagjába.

A térség országai közül Magyarországon a legnagyobb a DDGS termelési kapacitás, amit érdemes kihasználni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet számításai szerint a hazai állatállomány jelenlegi szerkezete mellett a DDGS felhasználásának elméleti maximuma 300-350 ezer tonna közé tehető. Ebből a tejtermelésben legkevesebb 80-90 ezer tonnát lehetne feletetni.

A Pannonia Ethanol kapacitása lefedi ezt a maximumot, a 2015-ben lezajlott bővítés eredményeként évente egymillió tonna kukorica feldolgozásával 325 ezer tonna DDGS előállítására válik képessé. Emellett a gyártási folyamat része 450 millió liter bioetanol és 10 ezer tonna kukoricaolaj előállítása is. Ezekkel a számokkal a Pannonia Ethanol válik az EU legnagyobb bioetanolgyártójává.

Idén a Pannonia Ethanol csúcsminőségű takarmányát több mint 220 felhasználó alkalmazza Európában és Európán kívül, gondoljunk akár a Perzsa-öböl térségére. A DDGS végfelhasználói között megtalálhatóak a baromfi, sertés és szarvasmarha ágazat tagjai, számos takarmánykeverő és kereskedő.

A jelenleg elérhető DDGS, ami Pannonia Gold névre hallgat, különlegessége az, hogy minőségét rendkívül szigorúan ellenőrzik, így nemcsak az garantált, ami mára alapvetőnek tekinthető Magyarországon, hogy génmódosítástól mentes kukoricából állítják elő, hanem az is, hogy az alapanyagként felhasznált kukorica antibiotikumoktól és hormonkezeléstől is mentes. A folyamatok monitorozása biztosítja a DDGS szemcséinek optimális méretét is, ami kiemelten fontos a takarmány keverési arányai, íze és szállítása szempontjából, a Pannonia Gold alkalmazásával így a takarmányozás tervezhető és biztonságos, ennek köszönhetően elterjedése általánossá vált. A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme GMP + tanúsítvánnyal rendelkezik (Good Manufacturing Practice = Jó gyártási gyakorlat), amely tartalmazza a takarmánybiztonsági követelményeket az egész takarmányláncban, összhangban a jogszabályokkal és a szerződésekkel.

Az életünket zöldítő új iparágak olyan hozadékokkal jelennek meg, amelyek kiváltják az importszóját és egyben megkímélik Európa lakosságát a génmódosított élelmiszerektől, így élelmiszerbiztonságunk alapjai is garantáltak az év minden napján.