fbpx

Foltkezelés és zónásított kijuttatás a mezőgazdaságban

Írta: Agrárágazat-2024/6. lapszám cikke - 2024 június 25.

Módszertan

A precíziós mezőgazdaság meghatározó és jelenleg is komoly fejlődésben lévő két eleme a foltkezelés és a zónásított kijuttatási műveletek. A két módszer helyes alkalmazásával a gazdálkodók jelentős növényvédőszer-mennyiséget tudnak megtakarítani, és javíthatják a költség-hozam arányt. A két módszerben az a közös, hogy egy adott táblát zónákra osztottan és más-más kijuttatási értékkel kezelünk, ám a kezelt területek, méreteiket tekintve, eltérhetnek egymástól.

A módszerek alkalmazásához egy előzetes felmérés szükséges, melynek során valamilyen képalkotó eszközzel (multispektrális kamera, RGB-kamera) megjelenítjük és egymástól elkülönítjük a növényzet aktuális állapotától függően látható, közel azonos paraméterekkel rendelkező zónákat.

Bármelyik módszerrel szeretnénk kijuttatási tervet készíteni, valamilyen módon információt kell gyűjteni a kezelendő területről. Ez az információ egy képi anyag lesz, melyet 2 dimenziós orthomozaik képalkotással tudunk létrehozni. Attól függően, hogy milyen elemzésre van szükségünk (vadkár, növénykórtani elváltozás, vegetációs index stb.), egy megfelelő kamerarendszerrel felszerelt pilóta nélküli légi járművel kell a teljes területről felvételeket készítenünk. A képek tartalmaznak koordinátaadatokat is, melyek akár RTK-korrekciós pontossággal rendelkeznek.

Ezeket a fotókat egy feldolgozószoftver segítségével egy darab, nagyon részletes képpé állítjuk össze. Amikor a teljes területet átlátjuk, képesek leszünk terület-határvonalakat elhelyezni, melyeket a valóság aktuális állapotának megfelelően rajzolunk meg akár valamilyen vegetációs aktivitás szerint eltérő foltok vagy egy teljes terület körül. Ezeket a területhatárokat shape file formátumban ki tudjuk menteni, és egy permeteződrón rendszerébe vagy egy szántóföldi egység robotkormányába tudjuk integrálni, ezáltal akár kezelési tervet is készíthetünk.

Foltkezelés

Foltkezelési eljárásnál az a célunk, hogy egy adott táblánál a teljes terület kezelése helyett csak azokat a zónákat vagy foltokat kezeljük, ahol olyan lokális problémákat fedezünk fel, amelyek nem veszélyesek a teljes területünkre, de a kezelésük vagy annak elhagyása további árbevételt, illetve megtakarítást eredményezhet számunkra. Az ilyen területeket egy multispektrális vagy akár egy RGB-kamerával felszerelt drón segítségével is felvételezhetjük.

Zónásított kijuttatás

Zónásított kijuttatási tervet teljes tábla vagy nagyobb foltok kezelésének esetében is érdemes lehet készíteni, amennyiben rendelkezésünkre áll erre alkalmas felmérő- és kijuttatóeszköz. A módszer alapja, hogy egy adott területet több, egymástól különböző kijuttatási értékkel ellátott zónákra bontunk.

A zónásítás a növényzet valamilyen vegetációs jellemzője alapján készíthető el. Attól függően, hogy hány és milyen vegetációs értékekkel rendelkező zónák keletkeztek, manuálisan tölthetjük ki az attribútumtáblázatot, amit egy erre alkalmas szántóföldi gép vagy permeteződrón fel tud használni a kijuttatási művelet végrehajtásakor. A zónásított kijuttatási tervet már olyan területen is használhatjuk, ahol egészségesnek tűnik a növényzet, mert egy-egy felmérés után bizony sokszor észlelhető kismértékű vegetációs értékkülönbség, így még idejében cselekedhetünk.

A terület méretétől függetlenül pedig úgy takarítunk meg kijuttatandó anyagot, hogy a módszer alkalmazásával a növényzet minden részét elegendő mennyiségű növényvédő szerrel tudjuk kezelni.

Polgár Georgina
ABZ Drone Kft.